Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-09-26. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-09-26

CERES nyhetsbrev - tema e-lab

Det här numret av CERES nyhetsbrev är ett temanummer om "e-lab" - CERES laboratoriemiljö för experimentell forskning. Läs om forskarna och företagen som arbetar handfast med ny teknik.

Plats för experimentlusta


E-lab är den mest praktiska delen av forskningsmiljön CERES. Här finns utrustning som många mindre företag bara kan drömma om, men här kan drömmen bli sann. E-lab är öppet för både företag och studenter som vill arbeta praktiskt med avancerad elektronik. Men även praktiskt arbete på den här nivån kräver djupa kunskaper. Emil Nilsson berättar mer.

Möt Johan som jobbar med morgondagens sensorer


En sensor som är trådlös, billig och kan användas för att mäta flera olika storheter låter lockande för många. Träffa Johan som utvecklar nya sensorer där något så trivialt som en liten kort sträng är den viktigaste komponenten. -Om ett par år har vi ute produkter på marknaden, säger Johan.

Läs mer >>

Strängarna - så fungerar tekniken


Sonderos sensorteknik kan enklast beskrivas som en gitarssträng, om du spänner eller slackar den så ändras ljudet. Om du kan mäta förändringarna med stor noggrannhet så kan du räkna ut vilken kraft som påverkar strängen. Sondero mäter krafter, moment, tryck och temperaturer med samma teknik. Läs mer om hur den fascinerande tekniken fungerar!

Hur blir den experimentella forskningen intressant för kvinnor?


En intressant miljö med stora möjligheter, men alla utnyttjar dem inte. Kanske är den tillämpade forskningen mer omgärdad av föreställningar om manligt och kvinnligt än andra delar av er forskning, funderar Suzanne Almgren Mason. Och det är viktigt att få in fler kvinnor i arbetet. - Ni kommer att höja kvalitén på den experimentella forskningen ytterligare om ni får in fler perspektiv,  säger Suzanne till nyhetsbrevet.

Läs mer >>

Unik radio har vaknat


En helt ny radioteknik håller på att tas fram av en grupp forskare på Högskolan i Halmstad. Möt Pelle Wiberg som berättar vad man kan göra med en mycket liten och strömsnål radio som dessutom kan startas "på distans".

Läs mer >>

Radion - så fungerar tekniken


Urban Bilstrup en av forskarna bakom den nya radiotekniken, hjälper till att reda ut begreppen och förklara hur man kan väcka en elektronisk krets som "sover". Läs mer om hur det fungerar och projektet bakom.
Arbetar i det lilla formatet

Arbetar i det lilla formatet

Johan med vågprototyp

Johan med vågprototyp

Suzanne Almgren Mason

Suzanne Almgren Mason

Unik radio i miniformat

Unik radio i miniformat

Sidan uppdaterad 2008-09-26