Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-10-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Påverka din karriär

För att ge olika exempel på vilken nytta man kan ha av AFU har vi ställt frågor till tre olika studenter. Här kan du läsa om deras erfarenheter.

Rania Sanbar

Rania har läst Mekatronikingenjörsprogrammet och genomförde sin AFU hos FOSS Analytical i Höganäs. Där lärde hon känna de olika avdelningarna och fick en bra bild av företagets verksamhet inom sitt ämnesområde. Hon fick diskutera med experter för att nå fram till bra lösningar och beslut och erbjöds dessutom kurser inom olika specialistområden. Rania tycker att platsen gav massor av värdefull kunskap och möjligheter att använda det hon lärt sig samtidigt som det blev lättare att välja kurser.

Varför skall man läsa AFU?

– Man får en viktig praktisk del i utbildningen som man kan ha med i sitt CV. Det ger helt enkelt möjligheter att visa vad man kan och chans att bli erbjuden jobb säger Rania.

Adam Palmkvist

Adam är anställd på ÅF Industry som teknisk konsult och för närvarande montageledare i ett revisionsprojekt på Ringhals kärnkraftverk. Han läste till elektroingenjör med introtermin och började sin utbildning 2010. sin AFU genomförde Adam hos Ramböll i Halmstad och där fick han ny kunskap om projektering, planering och konstruktion tillsammans med erfarenhet som han har haft stor nytta av i arbetssökandet.

Varför skall man läsa AFU?

– Främst för att det ger dig arbetslivserfarenhet, kontaktnät och en fot in i arbetslivet. Kanske rent av ett erbjudande om anställning för den som visar framfötterna säger Adam.

Staffan Johansson

Staffan har läst till Dataingenjör och genomförde sin AFU hos HMS Industrial Networks i Halmstad. Han fick göra projekt för anpassning av kommunikationsstack. Det kunde handla om att läsa och förstå tutorialen till HMS operativsystem, komma med förslag på eventuella förbättringar och skriva en applikation till företagets operativsystem. Idag jobbar Staffan på Etteplan som konsult inom mjukvaruutveckling, främst inom inbyggda system. Han arbetar både med utveckling av nya produkter och med test- och verifieringsuppdrag.

Hur har AFU påverkat din karrär?

– Den har gett mig jobberbjudande på HMS och värdefulla referenser vid jobbsökande på annat håll. Har man arbetslivserfarenhet står man verkligen ut från andra nyutexaminerade.

Hade kursen betydelse när du sökte arbete?

– Ja, väldigt stor. Jag fick ett flertal jobberbjudanden och det var mycket tack vare de erfarenheter och referenser jag fått via AFU.

Varför ska man läsa AFU?

– AFU ger en värdefull återkoppling till det man läser i skolan, det blir lättare att förstå teorin om man omsätter den i praktiken. Man får möjlighet att visa vad man går för inför en intressant arbetsgivare och så får man värdefulla kontakter.


Rania Sanbar

Rania Sanbar

Adam Palmkvist

Adam Palmkvist

Staffan Johansson

Staffan Johansson

Sidan uppdaterad 2018-10-03