Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-05-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Designstudio

Digital design och innovation är ett kandidatprogram inom informatik som lär framtidens designer att förstå människan och ­hennes ­relation till teknologi. Under utbildningen lär sig studenterna att designa innovativa digitala tjänster och produkter. En viktig del i utbildningen är det praktiska designarbetet i designstudiokurser.

Totalt fyra designstudiokurser ingår utbildningen – alla med skarpa uppdrag mot riktiga beställare på teman som webb, mobil, hälsoinnovation och hållbarhet. Här presenteras en rad spännande projekt som skapas av studenterna på Digital design och innovation: 

Vi fick i uppdrag av Båstad Turism & Näringsliv att vidareutveckla deras nuvarande applikation, Båstad & Bjärehalvön. Målet var att skapa en artefakt som förmedlar aktiv livsstil för att locka cyklister och vandrare att upptäcka möjligheterna som Båstad och Bjärehalvön har att erbjuda. Att bli en destination som förknippas med aktiv livsstil och bli det självklara valet vid cykel- och vandringsresor är det långsiktiga målet där denna artefakten ska spela en viktig roll.

Projektdeltagare: David Dalsmyr, Malin Jademyr, Amanda Kaikkonen, Max Lindroos & Felicia Stocklassa.
Designstudio mobil, hösten 2017

Pick a Tag gör det lättare för användare att upptäcka nya platser genom en detaljerad och enkel sökning med hjälp av taggar.

Projektdeltagare: Filip Henriksson, Solei Himmelvid, Josefine Hagelberg, Povel Gulin och Fanny Stray.
Designstudio mobil, hösten 2017

Högskolan i Halmstads webbplats är föråldrad och i nuläget finns begränsade möjligheter att presentera utbildningsprogrammen på ett innovativt sätt. Designteamet tog fram en mobilanpassad portotyp med de åtta utbildningsområdena i fokus. Användarna är de som letar efter högskoleutbildning. Uppdragsgivaren är Högskolan i Halmstad.

Projektdeltagare: Tove Ahlström, Markus Virtanen, Hanna Kron, Johanna Olsson, Magnus Ericsson.
Designstudio mobil, hösten 2017

Vårt mål var att skapa en business-to-business del i en större förmedlingstjänst som ska underlätta för florister att kommunicera och skicka en order mellan butikerna. Tjänsten är tänkt att användas på en surfplatta.

Projektdeltagare: Almedina Tokovic, Özgur Özgurdamar, Gabriel Chamoun, Matilda Sander och Erik Nguyen.
Designstudio mobil, hösten 2017


Uppdraget gick ut på att förbättra HH.se underflik "Är student". Sidan som skapades var anpassad för mobilen i förstahand och mer personlig för studenterna. Informationen på webbsidan strukturerades upp på ett mer lättillgängligt sätt, en sammankoppling till de olika systemen som studenterna använder implementerades och en profilsida skapades för studenterna där de kunde hitta relevant information för just dem.

Projektdeltagare: Benjamin Olsson, Kajsa Ailm, Abdullah Salman, Simon Axdorph och Linda Jivsäter.
Designstudio mobil, hösten 2017

Vår uppdragsgivare för detta projekt var Go Make a Day. Problemet var att det är brist på lättillgänglig och korrekt information om allt som rör livsmedel, mat och dryck. Vår designlösning var en applikation där man kan söka eller skanna en produkt och får upp all information om en produkt, ursprung, innehåll och näringsvärde. Vår målgrupp är främst människor som är intresserade av livsmedel och bryr sig om vad de äter.

Projektdeltagare: Minna Danielson, Tove Swensson, Moa Almarsson, Jonathan Sjöström, William Hedin.
Designstudio mobil, hösten 2017

Kunskapen om världsarvet Grimeton Radiostation är lågt, och därför är även besökarantalet låg. Målet är att öka kunskapen om Grimeton Radiostation och därmed besökarantalet, samt skapa en större målgrupp.

Projektdeltagare: André Carlsson, Annie Karlsson, Carolin Tynkkynen, Carolina Larsson, Oliver Weberg.
Designstudio mobil, hösten 2017

Vi har jobbat tillsammans med spelföretaget Cosmic Picnic. Vi fick i uppdrag av dem att utveckla en mobilt responsiv webbsida för deras nya spel ADIOS Amigos som släpps nästa år. Våra primära mål under projektet var att användaren enkelt ska hitta den information denne söker, att skapa en känsla av spelet på webbsidan och att ge en rättvis bild av spelet.

Projektdeltagare: Petra Ahlqvist Nilsson, Emil Bergström, David Eriksson, Linnéa Johansson och Frida Larsson.
Designstudio mobil, hösten 2017

Hur skapar man en hemsida som dels lockar nya medlemmar men även fungerar för att boka pass för nuvarande medlemmar? Detta var en av de utmaningar vi fick hantera under Designstudion och som gav oväntade och värdefulla insikter i hur ett projekt med olika typer av begränsningar fungerar. Att vara med och skapa i ett riktigt projekt är ett väldigt lärorikt sätt att få använda sina inlärda kunskaper!

Projektdeltagare: Max Lindroos William Hedin Minna Danielson Felicia Stocklassa Carolin Tynkkynen.
Designstudio webb, våren 2017


Konsultbolaget Milega ville ha hjälp med att spegla deras företagskultur på deras hemsida. Målgruppen var VD:s och styrelsemedlemmar. Lösningen blev en uppdatering av Milegas hemsida, samt ett interaktivt kontaktformulär och ett lösningsförslag på hur Milegas blogg kan vara uppbyggd ut för att generera fler besökare.

Projektdeltagare: Linnéa Johansson, Almedina Tokovic, Gabriel Chamoun, Magnus Ericsson, David Eriksson.
Designstudio webb, våren 2017


Röda Korset i Halmstads process för att hantera volontärer består av excessivt mailande och personliga överlämnanden. Lösningen är ett digitalt system, en webbsida, som vänder sig mot verksamhetsledare och volontärer inom organisationen.

Projektdeltagare: David Dalsmyr, Johanna Olsson, John Albrektsson, Jonathan Sjöström och Moa Almarsson..
Designstudio webb, våren 2017

Bollklubben Astrio har bristande kommunikationsvägar mellan tränare, klubb och ungdomsdomare när det kommer till bokning av matcher. På grund av detta har vi skapat en responsiv webbsida för BK Astrios ungdomsdomare där de kan boka in/av sig på matcher.

Projektdeltagare: Alexander Lundström, Fanny Stray Andreasson, Malin Jademyr, Markus Virtanen, Simon Axdorph & Soleil Himmelvid.
Designstudio webb, våren 2017

Idag blir förfalskning av olika föremål allt mer vanligt. De som utreder och ordnar fram bevis för att något är förfalskat kämpar med att dokumentera. Idag använder de endast papper, penna och kamera. Med hjälp av CovertyFire kan du samla på allt bevis på ett ställe. Enkelt, smidigt och diskret.

Projektdeltagare: Emil Bergström, Erik Nguyen, Linda Jivsäter, Povel Gulin och Amanda Kaikkonen.
Designstudio webb, våren 2017

Transportföretaget Transportcentralen var uppdragsgivare för denna artefakt som är skapad med syftet att upplysa transportbeställare (och i framtiden privatpersoner) om vilka företag som är certifierade med "Fair Transport". Genom att använda sökfunktionen kan personen i fråga göra ett aktivt val av leverantör och därmed bidra till social hållbarhet, samtidigt som den - på ett positivt sätt - kan påverka miljön.

Projektdeltagare: Petra Ahlqvist Nilsson, Tove Ahlström, Filip Henriksson, Matilda Sander och Oliver Weberg.
Designstudio webb, våren 2017

Designuppdraget gick ut på att förbättra på Halmstad cityfestivalens hemsida. Önskemål från uppdragsgivaren var bland annat att hemsidan skulle vara tilltalande och lättnavigerad, men också baserad på ett bra redigerings­program/"website-builder" för de anställda, där de enkelt skulle kunna uppdatera med ny information då programmering ansågs svårt.

Sidan är menad att nå ut till ett stort antal målgrupper, då en mångfald av människor besöker festivalen i olika åldrar.

Projektdeltagare: Julia Hillding, Flora Haxha och Viktor Lindberg.
Designstudio webb, våren 2015

Syftet med projektet är att ta fram en digital tjänst som gör det enklare för föräldrar och barn att hitta idrottsaktiviteter inom ett valfritt avgränsat geografiskt område. För att finna idrottsaktiviteter lämpade efter barnens intresse och personlighet tillhandahålls ett quiz. Idéen är att skapa en hemsida som kan agera som en mellanhand för privatpersoner och föreningar. Webbsidan ska vara enkel och anpassad för föräldrar med yngre barn men även barn i äldre åldrar.

Projektdeltagare: Annie Karlsson, Hanna Kron, Frida Larsson, Josefine Hagelberg, Abdullah Salman, Benjamin Olsson.
Designstudio webb, våren 2017

Uppdraget gick ut på att förfina och utveckla cDoc’s kundinlog för att skapa ett lättanvänt och tillgängligt användargränssnitt. CDoc har redan ett användbart gränssnitt men behövde hjälp med att utveckla designen. CDoc är ett företag som erbjuder sig att inventera och dokumentera andra företags kemikalieförbrukning och kemikaliehantering.

Projektdeltagare: Tove Swenson, Kajsa Ailm, Özgur Özgurdamar, Carolina Larsson, André Carlsson.
Designstudio webb, våren 2017

I samarbete med tre andra studenter utvecklades konceptet Inixi. Inixi är en hälsofrämjande tjänst som mäter stressnivån hos en person med hjälp av en pulsmätare. Syftet är att skapa medvetenhet så stress en viktig orsak till sjukskrivningar.

Målgruppen i projektet var människor i 25 årsåldern som jobbar heltid. Projektet resulterade i två prototyper, varav en programmerad och kopplad till pulsmätare.

Projektdeltagare: Dennis Hansson och Max Angenius.
Designstudio hållbarhet, våren 2016

Uppdraget var att ta fram designlösningar för att locka unga läsare till att betala för digitala nyheter. Utmaningen för tidningsbranschen är att hitta alternativa lösningar på att tjäna pengar.

Målgruppen var personer i 20-årsåldern som studerar på högskolenivå. De värderar att hålla sig uppdaterade och även enkelhet när det gäller att hitta nyheter.

Projektdeltagare: Max Angenius, Ami Nordström, Victor Calming och David Christner.
Designstudio mobil, hösten 2014

Tillsammans med Region Halland tog vi fram ett koncept för så väl anhöriga, personal och patienter med målet att förbättra navigationen på sjukhus. En tuff utmaning var vilken teknik som skulle kunna fungera i hela sjukhuset, då flera rum är isolerade med bly.

En annan utmaning var målgruppen. Merparten är äldre människor som använder dagens digitala enheter i mindre utsträckning. 

Projektdeltagare: Johanna Strömberg, Felix Thörnros, Jacob Bergström och Max Angenius.
Designstudio hälsa, våren 2015

Uppdraget gick ut på att skapa ett interaktivt koncept (”Min hälsoportal”) som dels låter användare visualisera hälsodata på lämplig plattform, dels kan kommunicera av användaren utvalda data för olika typer av professionella vårdgivare genom exempelvis mobilapplikation eller länk till webbgränssnitt.

Målgruppen blev aktiva individer som samlar hälsorelaterad data.

Projektdeltagare: Victor Calming, David Christner, Emelie Mörk och Linus Ståhl.
Designstudio hälsa, vår 2015

Umara är ett företag som säljer natuliga sporttillskott till idrottare. Det hade en vision om att starta en digital sport-förening. Vi arbetade i ett team av designers och programmerare för att utveckla konceptet samt att ta fram en prototyp. 

Projektet resulterade i en prototyp över Umara Sports Club responsiva webbplattform, samt en grafisk manual och riktlinjer för vidareutveckling.

Projektdeltagare: Beatrice Bolmgren, Anton Eriksson, Fredrik Vinterstjärna och Angelica Johansson.
Designstudio hälsa, våren 2015

Quicksearch AB identifierade en trend mot kortare och snabbare enkäter. Hur kan en snabb, enkel och tilltalande enkät se ut och fungera? Uppdraget är att gå igenom gräns-snittet och utveckla ett responstivt webbgränssnitt för att svara på frågor som är kul och ger respondenten ett mervärde.

Projektet resulterade i en HTML prototyp för mobil och surfplatta, samt riktlinjer för påminnelser och grafisk anpassning.

Projektdeltagare: Beatrice Bolmgren, Albin Martinsson, Max Angenius, Christopher Gustafsson och Adel Ekvall Halila.
Designstudio webb, våren 2014

Uppdrag att skapa Sveriges första digitala idrottsmuseum till föreningen Halmstads idrottshistoriska förening. Lösningen bestod av två designlösningar: Arkivet, en sökbar databas och Upplevelse, ett digital rum för att förmedla berättelser.

Målgruppen var idrottsintresserade pensionärer som ville förmedla historien med andra, exempelvis barnbarnen.

Projektdeltagare: Jennifer Forsberg, Dennis Hansson, Anna-Maria Nordström, Linus Ståhl och Christopher Quiroa.
Designstudio webb, våren 2014

Företaget Quicksearch gav oss i uppdrag att ta fram ett nytt förslag på hur Workbook (ett dashboard) skulle fungera responsivt, främst i mobiltelefoner men även på surfplattor. Lösningen blev en prototyp som visade på responsiviteten och en klickbar som fokuserade på det problemområde vi identifierat, nämligen inkorgen.

Målgruppen var människor som arbetade med denna Workbook. 

Projektdeltagare: Jacob Bergström, Beatrice Bolmgren, Axel Olsson och Linus Ståhl.
Designstudio mobil, hösten 2014

Webbyrån Rabash gav oss uppdraget att med normkritisk design belysa vikten för varje företag att aktivt arbeta med tillgänglighet och att det handlar om så mycket mer än att alt-tagga bilder.

Målgruppen för vår design är kommunikatörer på ”vanliga” svenska företag, Projektet resulterade i en HTML prototyp som med ett kritiskt perspektiv ämnar att få besökaren att tänka kring tillgänglighet.

Projektdeltagare: Johanna Strömberg och Beatrice Bolmgren.
Designstudio hålllbarhet, våren 2016.

Sidan uppdaterad 2018-05-24