Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-11-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Projekt Näktergalen

– en ny väg in i det svenska samhället​ för unga flyktingar

 

Projekt Näktergalen går ut på att studenter från Högskolan blir mentorer åt ensamkommande flyktingungdomar. Syftet är att stödja ungdomarna i deras integration i det svenska samhället.

 Projekt Näktergalen är ett samarbete mellan Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, Halmstads kommun, Region Halland och Länsstyrelsen.

Syftet med projektet är att stödja ensamkommande barn och ungdomar i deras integration i det svenska samhället och ge dem en mentor under den första tiden i Sverige. Idén kommer från Malmö Högskola där projektet har drivits sedan flera år tillbaka.

I december 2017 kommer en femte omgång av projektet att starta. Tolv studenter kommer att vara mentorer åt ensamkommande flyktingungdomar i åldrarna 16–19 år som läser på Kattegattgymnasiet i Halmstad.

Första omgången hölls 2014. Då var åtta studenter på lärarutbildningen mentorer för åtta flyktingungdomar i åldern 16–19 år som läste svenska på Sannarpsgymnasiet i Halmstad. I augusti 2015 startade en andra omgång av projektet, och i februari 2016 den tredje.

Paren träffas några timmar i veckan under åtta månader och det anordnas en rad aktiviteter. Mentorerna får utbildning och handledning på Högskolan.

 

Är du intresserad av att bli mentor i höst?

Här finns mer information!


Det har varit väldigt givande och spännande. Jag har fått nya perspektiv och lärt mig en massa nya saker.

Kajsa Carlsson, mentorDu kan också följa vad som händer i projektet på lärarutbildningens facebooksida:

Sidan uppdaterad 2017-11-06