Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-06-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Stress

Stress är något som vi alla måste relatera och något som vi inte kan gå utan. Stress existera för att hjälp oss överleva olika typer av hot – såval verkliga som inbillade. Närvaron av stress kan ses som en reaktion på obalansen mellan de krav vi upplever och de resurser vi har för att hantera dem. En viktig faktor är ett bra och stöttande socialt nätverk som kan minska effektera av stress. Oavsett, problemet är ofta inte själva stress utan den lilla tid vi avsätter för återhämtning.

Balans mellan aktivitet och vila

Ett bra sätt att skydda sig själv mot stress är att försöka att stimulera kroppens parasympatiska nervsystem, som är vårt lugnande och balanserande system. Detta kan göras genom att hitta och behålla balansen mellan aktivitet och vila. Håll studier och fritid tydligt separerade. På fritiden gör du saker som inte sätter några krav, spendera tid med dem du kan vara dig själv runt och reflektera när du vill och använder ordet NEJ. Ät och träna regelbundet och sov 6-8 timmar per natt.

Studier

Som student är det viktigt att du skapar en struktur för hur mycket och när du ska studera. Sätt undan lämpligt mycket tid för varje uppgift. Bestämt hur länge du studera och när dina regelbundna pauser ska vara (minst en i timmen). Genom att ta kontroll över din tid kommer det bli mer synligt för dig vad du spenderar din tid på – med andra ord, planera utifrån din tid istället för antalet uppgifter du har.

  • Försök specificera vad du ska göra när du studera.

Pomodoroteknik kan vara användbar för att strukturera dina studier. Läs mer på pomodortechnique.com.

Prokrastinering

Att inte göra saker är mer stressfyllt än att göra dem. Knäck koden på vad det är du försöker undvika. Många gånger har det med att göra att instruktionerna inte är konkreta nog, vilka kan trigga ångest och oro och får oss att göra något annat istället. Att prokrastinera minskar ångest/stress för stunden, men gör det värre i det långa loppet. Mer information om prokrastinering kan du hitta i menyspalten.

Andnings- och mindfulnessövningar på 1–3 minuter

  1. Sätt dig bekvämt i din stol. Se till att du och dina fötter har en stabil kontakt med ytan under dig och känn stödet från golvet och stolen.
  2. Låt axlar och armar bli tunga och inbilla dig att dem finner stöd från din bröstkorg.
  3. Låt underkäken bli tung och/eller slappna av i tunga och notera vad som händer med din andning.
  4. Fortsätt fokusera på din in- och utandning en stund, utan att lägga någon vikt eller döma hur du andas. Låt bara stunden var nu.
  5. Låt dina tankar vandra iväg en bit mellan olika delar av din kropp och din andning.

Om du tappar fokus på grund av en tanke som poppar upp i ditt medvetna, låt den bara vara. Var glad att du noterade dina tankar och välj att sedan återgå till din kropp och andning.

Sidan uppdaterad 2018-06-18