Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-06-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Studentekonomi

Under studietiden har de flesta en begränsad ekonomi. Att då vara förutseende och fundera över hur man ska hushålla med sina resurser är då nödvändigt.

Hos oss på Studenthälsan kan du få tips och råd men känner du att du behöver hjälp med att kanske göra budget eller se över dina utgifter så kan vi rekommendera att ta kontakt med Halmstad Kommuns budget- och skuldrådgivare. De hjälper till med tips och ideer på hur du ska klara dig ifrån ekonomiska bekymmer och har du väl hamnat där hjäper de dig också att se vilka vägar som kan vara vettigt att välja.

Vi har kontakt med Åsa Jacobsson som är budget- och skuldrådgivare. Hon tipsar bland annat er studenter såhär:

Ta makten över din ekonomi och kontrollera den istället för att ekonomin styr dig. Gör en planering varje månad över vad pengarna ska räcka till och håll dig till din plan. Planera in en summa för oförutsedda utgifter. Uppstår det inga oförutsedda utgifter kan du spara det beloppet för att bygga upp en buffert, ”kriskassa”. Glöm inte att följa upp din plan i slutet av månaden. Blev det så som du hade planerat eller dök det upp något som du inte hade räknat med? Genom att analysera föregående månadsplan blir du bättre på att göra nästa månadsplan.

Det finns många ställen att läsa mer på. På www.konsumentverket.selänk till annan webbplats kan du hitta mycket bra information och där finns en budgetkalkyl som kan vara användbar.

www.kollpacashen.selänk till annan webbplats finns bra information bland annat i filmformat som framför allt riktar sig till ungdomar.

Sidan uppdaterad 2018-06-15