Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-10-01. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Krems i Österrike

Boris Blanjean, Österrike

Belgaren Boris Blanjean kom först som utbytesstudent till Högskolan i Halmstad för att läsa Strategiskt entreprenörskap och blev kvar. Två år senare begav han sig till Österrike för att han ville lära sig tyska.

Varför valde du att åka på utlandsstudier och varför till Österrike?

– Jag kom till Sverige för två år sedan som utbytesstudent och läser nu min master här. Jag gillar språk och ville lära mig tyska, därför tänkte jag varför inte Österrike? För karriärens skull vill jag kunna olika språk och jag kan redan franska (som är mitt modersmål), engelska, holländska och svenska. Jag pluggade en vårtermin i Krems, men kurserna var på engelska. Jag följde i stället en tyskakurs på internet och den var verkligen bra, och sedan började jag prata lite tyska med vänner.

Hur är studentlivet där?

– Det var bra, med många evenemang som arrangerades för utländska studenter via Erasmus Student Network. De hjälpte oss direkt att lära känna varandra och lära oss om stan, men det är bättre i Halmstad eftersom vi har nollningen.

Hur skiljer sig undervisningen från Sverige?

– Studierna är tuffare än i Sverige. i början var det svårt, jag var tvungen att gå på lektioner för två olika program. Det krockade med undervisning i tyska så tyvärr kunde jag inte gå på de lektionerna.

– Systemet är inte samma som i Sverige, det var mindre av projekt och mer av mer av tentor och prov. Här i Halmstad jobbar jag mycket med vänner och i projektform och vi skriver ganska många uppsatser. Där var det mer föreläsningar, vi hade några projekt men inte så många. Jag var i Österrike februari till juni och på slutet av terminen fick man läsa mycket inför tentorna. I Sverige är det mer jämnt utspritt, man arbetar några timmar varje dag men man måste inte plugga hela natten två dagar innan tentan.

Vad läser du för kurser?

– Marketing & Sales och Export Oriented Management

Har du något tips till andra studenter som funderar på att åka utomlands och studera?

– Jag skulle rekommendera att bo med andra utländska studenter. Det gjorde jag inte i Österrike, men jag gör det här i Halmstad och jag älskar det. Det är alltid intressant att lära sig om olika kulturer och skapa ett bra nätverk. Jag har till exempel lagat belgisk mat till 15 personer på studentboendet där jag bor, vi turas om att laga mat varje söndag. Det är verkligen kul att kunna lära sig om kulturer genom mat, det är så konstigt för mig när jag ser de från Spanien som börjar laga mat halv elva på kvällen, men jag älskar det faktiskt, det är intressant.

Det är alltid intressant att lära sig om olika kulturer och skapa ett bra nätverk.

Sidan uppdaterad 2018-10-01