Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-11-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Hillevi och Cajsa praktiserade på en skola i Nya Zeeland

Bättre kunskaper i engelska, erfarenheter av en annan kultur och nya idéer om hur man kan jobba som lärare. Lärarstudenterna Hillevi Karlsson och Cajsa Nilsson fick många erfarenheter med sig hem efter att de gjort sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på en grundskola i Nya Zeeland.

– Jag ville åka till Nya Zeeland för att de har en annorlunda kultur och ett annat skolsystem än hemma i Sverige. Men också för den otroliga vackra naturen. Den var fantastisk, säger Cajsa.

Fem veckors VFU

Cajsa och Hillevi läser tredje året på grundlärarprogrammet årskurs 4–6 på Högskolan i Halmstad. De valde att göra en av utbildningens VFU-perioder utomlands, och tillbringade fem veckor på en grundskola.

– En sak som gjorde mig extra nyfiken på just Nya Zeeland är att deras skolresultat är bättre än i Sverige. Jag ville veta hur de arbetar inom skolan, säger Hillevi.

Tryggare i lärarrollen

Att uppleva ett nytt land och ett annat skolsystem har gett dem värdefulla erfarenheter för livet.

– Jag har lärt mig att undervisa på nya sätt och blivit mycket tryggare i min roll som lärare. Resan gav mig en bild av hur jag vill vara som lärare i framtiden, säger Hillevi.

Praktiken innebar många av intryck, lärdomar och utmaningar.

– Jag växte som människa och har fått uppleva hur en annan kultur fungerar. I fortsättningen kommer jag att vara mer förstående för andra människor och deras liv. Det har också gett mig en bättre idé om hur jag vill arbeta som lärare efter att jag har avslutat mina studier på Högskolan, säger Cajsa.

Uppmanar andra att ta chansen

Cajsa och Hillevi uppmanar andra studenter att ta chansen att åka utomlands under studietiden.

– Man måste vara öppen för förändringar och motgångar. Man måste vara stabil som människa, lita på sina förmågor och vara modig. Man får ut så oerhört mycket av en sådan resa, det finns bara fördelar! Det är verkligen värt det, säger Cajsa.

– Åk! Våga utmana dig själv, hoppa i rollen som lärare och ta tillvara på tiden utomlands. Ge mycket av dig själv och lita på vad du har. Men framför allt – ha kul och njut. Du kommer inte att ångra dig, säger Hillevi.

Jag ville åka till Nya Zeeland för att de har en annorlunda kultur och ett annat skolsystem än hemma i Sverige. Men också för den otroliga vackra naturen. Den var fantastisk.

Sidan uppdaterad 2017-11-29