Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-20. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

3. Före utlandsstudierna

1. Vad innebär det att vara nominerad och hur stor är chansen att bli antagen till partneruniversitetet när man väl har blivit nominerad?
När du söker till någon av Högskolans utbytesplatser ansöker du om platsen hos Högskolan i Halmstad. Först om/när du har blivit nominerad skickar du med hjälp av en handläggare en officiell ansökan till partneruniversitet/högskola. Har du väl blivit nominerad är risken att du inte skall antas till partneruniversitetet väldigt liten. Vi kontaktar dig när det är dags för dig att börja jobba med din ansökan, vilket i vissa fall kan vara omgående.

2. Kan jag få studiemedel under tiden jag är borta?
Här hittar du information från CSNlänk till annan webbplats.

3. Kommer jag att vara försäkrad under mina utbytesstudier?
Som utbytesstudent är du försäkrad genom Högskolan i Halmstad och Kammarkollegiet. Det krävs dock att du ansöker om ditt försäkringskort och intyg. Tänk på att du endast är försäkrad i utbildningslandet samt under din studieperiod.

Information om regler och restriktioner kring försäkringenlänk till annan webbplats

4. Ordnar partneruniversitetet bostad till mig under mitt utbyte?
De flesta universitet hjälper dig att finna bostad, men i vissa fall kan du behöva ordna det på egen hand. Som student är du själv ansvarig för att ansöka om boende.

5. Kan jag få hjälp med att skaffa visum och flygbiljett?
Nej, som blivande utbytesstudent ordnar du flygbiljett och ansöker om visum på egen hand. Se till att skaffa dig information om visumreglerna så fort som möjligt, speciellt om du inte är europeisk medborgare. Kontakta ambassaden och konsulatet för det land du ska åka till och hör med dem vilka regler som gäller.

6. Hur registreras mitt utbyte i Ladok?
Om du är nominerad och antagen till utbytesstudier registrerar du dig själv i Studentportalen vid terminens början dock behöver du bekräfta till Utbildningsstöd att du är på plats vid partneruniversitetet. Du bör också lämna in en kopia på ditt antagningsbesked till Utbildningsstöd vid Högskolan i Halmstad. Detta gör du via Servicecenter.

7. Vad är ett Learning Agreement och kommer jag att behöva det?
Learning Agreement är en blankett där du redogör för de kurser du planerar att läsa vid partneruniversitetet (ifylles efter att du nominerats). Kursvalet ska vara godkänt av programansvarig lärare (genom en signatur) och kopia ska lämnas till Utbildningsstöd vid Högskolan i Halmstad. Det är mycket viktigt att du har ett uppdaterat Learning Agreement eftersom det är din säkerhet för att få dina poäng tillgodoräknade! Det förekommer att språkkurser inte ger akademiska poäng. Kom ihåg att det är ditt ansvar som student att se till att du läser heltidsstudier.

8. Hur ansöker jag om stipendium?
För utbytesstudier inom Erasmus ska du som är nominerad till utbytesstudier fylla i blanketten som heter Erasmus stipendieblankettPDF (pdf, 108.3 kB) och lämna till Utbildningsstöd vid Högskolan i Halmstad. Tänk på att det är viktigt att du fyller i dina kontouppgifter tydligt i din ansökan.

9. Hur kan jag tillgodoräkna mig poäng från mina utbytesstudier?
Efter avslutat utbyte skickar partneruniversitetet ett Transcript of Records (officiellt betyg) till dig/Högskolan. Du ska nu ansöka om tillgodoräknande vid din Utbildningsstöd. Tänk på att dina poäng inte automatiskt läggs in i Ladok utan du måste ansöka om detta!

Sidan uppdaterad 2018-09-20