Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2019-01-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

För dig som vill studera på forskarnivå

Utbildning på forskarnivå

Som doktorand bedriver du utbildning på forskarnivå där målet är att utbildningen resulterar i en doktorsexamen och/eller licentiatexamen. Licentiatexamen är en självständig examen eller en etapp på väg mot doktorsexamen och kräver normalt två års heltidsstudier. För att erhålla doktorsexamen krävs fyra års heltidsstudier. I praktiken tar det längre tid att slutföra sin utbildning eftersom man som doktorand även brukar delta i annat arbete, exempelvis undervisning.

Utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad

Högskolan har rätt att utfärda licentiat- och doktorsexamen inom tre områden: informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil.

Den första doktoranden antogs vid Högskolan i Halmstad i juni 2011. Klicka här för en överblick över hur antagningen går till.PDF (pdf, 50.3 kB)

Det finns även doktorander vid Högskolan i Halmstad som är inskrivna vid andra lärosäten men som är anställda vid Högskolan. Flertalet av dessa handleds av forskare vid Högskolan. Vid Högskolan i Halmstad finns det cirka 100 doktorander i en rad olika ämnen.

Informationsteknologi

Inom området informationsteknologi finns det forskarutbildning inom tre ämnen: datateknik, informatik och signal- och systemteknik. Forskarutbildningen inom informationsteknologi leds av forskningsmiljön EIS.

Läs mer om forskarutbildningarna inom informationsteknologi

Innovationsvetenskap

Inom området innovationsvetenskap heter forskarutbildningsämnet detsamma som området. Forskarutbildningen inom området innovationsvetenskap leds av forskningsmiljön CIEL.

Läs mer om forskarutbildningen inom innovationsvetenskap

Hälsa och livsstil

Forskarutbildningen inom området hälsa och livsstil leds av forskningsmiljön CVHI.

Läs mer om forskarutbildningen inom hälsa och livsstil

Allmänna studieplaner

Fastställda allmänna studieplaner för de inrättade ämnena på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad.

Riktlinjer och blanketter

Riktlinjer och blanketter för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad.

Doktorandanställning

De flesta doktoranderna på Högskolan i Halmstad har en doktorandanställning vid Högskolan. Under lediga anställningar kan du se vilka anställningar som är utannonserade vid Högskolan just nu. För att få mer information om vad det innebär att vara anställd som doktorand se Högskolans anställningsordninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Finansiering av forskarstudier

Studier på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad finansieras i normalfallet genom anställning, antingen vid Högskolan i Halmstad (i första hand doktorandanställning) eller hos en annan arbetsgivare (extern anställning). Läs mer om vilka finansieringsformer som accepteras vid Högskolan i Halmstad.

Kontakt

Vill du veta mer om Högskolans forskarutbildning och hur det är att vara forskarstuderande så kan du kontakta någon av studierektorerna för det område du är intresserad av.
Studierektor för området informationsteknologi
Studierektor för området innovationsvetenskap
Studierektor för området hälsa och livsstil

UHR:s webbplats studera.nu har mer information

Universitets- och högskolerådet (UHR) står bakom en webbplats, studera.nu, som bland annat har information som vänder sig till dig som doktorerar eller funderar på att börja. Här finns det information om rättigheter, skyldigheter och villkor under forskarutbildningen.

Studera.nu: Studera på forskarnivålänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2019-01-23