Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-11-12. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Högskolans inslag i Vetenskapslandet 2007

Teknik som gör att du blir trygg i ditt hem


Ett resultat av vår välfärd är att den äldre delen av befolkningen växer. För att de ska kunna bo kvar hemma och känna sig trygga behövs hjälpmedel av olika slag. Högskolan i Halmstads forskning om intelligenta produkter leder bland annat till att sådana produkter tas fram.
Se inslaget »

Tron viktig för entreprenörer


Ny forskning visar att entreprenörer som tror väldigt mycket på sin idé har större chans att lyckas med sitt företag. Vetenskapslandet följer två entreprenörer och deras jobb för att lyckas.
Se inslaget »

Elbilar bör vara fräsiga


Elbilar måste vara snygga och coola, annars säljer de inte. Två ingenjörsstudenter tog en klassisk sportbil och gjorde den både snabb och miljövänlig. Men hur får man en elbil att låta häftigt?
Se inslaget »

Fingeravtryck, kroppen som ID


I dag används fingeravtryck i princip bara när polisen utreder brott. Men det kommer att ändras, förutspår Kenneth Nilsson, forskare i informationsvetenskap. Han tror att våra krav på säkerhet och komfort kommer att öka i framtiden, och då blir fingret, ögat eller rösten ett smidigt sätt att identifiera sig på.
Se inslaget »

Enkla övningar mot reumatism


Träning vid ledgångsreumatism är viktigt. Sofia Olandersson har specialiserat sig på hur man kan öva upp muskulaturen bäst. Med förhållandevis enkla övningar visar hon hur man kan öka patienternas styrka med upp till 300 procent.
Se inslaget »

Träning gav självförtroende


När ett antal unga tjejer fick träna två gånger i veckan påverkades varken deras vikt eller kondition anmärkningsvärt. Men deltagarna fick ändå bättre självförtroende vad gällde deras kroppar. Magnus Lindwall, forskare i idrottspsykologi, förklarar varför.
Se inslaget »

Kraven på idrottande barn ökar


Kraven på vinst och framgång kryper allt längre ner i åldrarna. Toppning är när man väljer ut de duktigaste att spela, resten får sitta kvar på avbytarbänken. Eva-Carin Lindgren, forskare i hälsa och samhälle, har intervjuat både barn och ledare inom många olika idrotter och undersökt hur ledare inom barnidrott hanterar toppning.
Se inslaget »

Rullstol med inbyggd putthjälp


En rullstol som skjuter på precis lagom mycket för att komma upp för backen, medan du ändå får jobba själv så mycket som just du orkar - det är målet för två forskare på Högskolan i Halmstad. Elrullstolar finns ju redan men då är risken stor att rullstolsåkaren blir passiviserad.
Se inslaget »

Trollsländor berättar om miljön


Göran Sahlén forskar på trollsländor. Han menar att man genom att studera trollsländor kan se förändringar i miljön som är svårupptäckta. Idag studerar forskare svampar och fåglar för att avläsa hur miljön mår. Göran Sahlén tror att även trollsländorna ska kunna användas till detta ändamål.
Se inslaget »
trygg i hemmet

Forskning på Högskolan i Halmstad leder till att äldre kan känna sig trygga i hemmet

Entreprenörer

Entreprenörer som tror på sin idé har större chanser att lyckas med sitt företag.

Elbil av ingenjörer

Elbilar bör vara fräsiga, men hur får man en elbil att låta häftigt?

Fingeravtryck

När kraven på vår säkerhet och komfort ökar i framtiden blir identifiering allt viktigare.

Övningar mot reumatism

Med förhållandevis enkla övningar går det att öka en patients styrka med upp till 300 procent.

Träning ger självförtroende

Att träna ger bättre självförtroende vad gäller ens kropp, det menar Magnus Lindwall, forskare i idrottspsykologi

Ishockey barn spelar

Hur påverkas barn av allt högre krav på vinst och framgång? Forskaren Eva-Carin Lindgren har undersökt saken.

Rullstol

En risk med elrullstolar är att rullstolsåkaren blir passiviserad. Detta är något som två forskare på Högskolan i Halmstad har jobbat vidare med.

Trollslända

Ny forskning visar att även trollsländor går att använda för att avläsa hur miljön mår.

Sidan uppdaterad 2007-11-12