Sök

Årets akademiska framsteg firades under festlig och stämningsfull högtid

På fredagskvällen var det dags för Högskolan i Halmstads akademiska högtid som ordnas för att uppmärksamma akademiska framgångar och meriteringar under det gångna året. På programmet stod allt från installation av nya professorer och promotion av nya doktorer till utdelning av priser, och installation av Högskolans nya rektor Susanna Öhman.

Akademisk högtid är ett årligt evenemang för att fira och lyfta fram akademiska framsteg på Högskolan. När personal och externa gäster samlades i Högskolehallen på campus under fredagskvällen fick de ta del av en festlig högtid med bland annat traditionsenlig installation och promotion, utdelning av priser och utmärkelser och många inspirerande tal.

En mörk lokal med runda bord med vita dukar och tända ljus på borden, samt en scen med en blåsorkester. Foto.

Högskolan firar i år 40 år, vilket återspeglades i den akademiska högtiden. Maten som serverades hade ett 80-talsinspirerat tema och även musiken hade koppling till jubileet. Spelade gjorde Göteborgs Brasskvintett som bland annat bjöd på en fanfar som har komponerats särskilt för Högskolans jubileum.

Först ut att tala var högskolestyrelsens ordförande Harald Castler. I sitt välkomsttal reflekterade han över utvecklingen som har skett under den tid som Högskolan i Halmstad har funnits som lärosäte:

– För 40 år sedan hade vi 400 studenter och vi var 40 anställda. I dag är det 12 000 studenter på Högskolan i Halmstad och vi är över 700 anställda. Vi erbjuder ett brett utbud av utbildningsprogram med god kvalitet. Vi har en forskning med internationell livskraft och vi har gjort oss kända som ett av Sveriges starkaste lärosäten inom samverkan. Högskolan har mycket att vara stolt över och en del av detta ska vi fira i dag.

En kvinna med en svart kappa och ett stort silversmycke runt halsen står bredvid en man i en svart kappa. De båda ler. Foto.

Susanna Öhman installerades som Högskolans nya rektor. Enligt tradition är det Högskolans tidigare rektor, i detta fall Stephen Hwang, som överlämnar rektorskappan och rektorskedjan till sin efterträdare.

”Stor ära att bli installerad som rektor”

Högskolan i Halmstad firar alltså i år 40 år, vilket präglade årets högtid i allt från musiken som spelades till maten som serverades. Årets högtid var också särskilt speciell då lärosätets nya rektor Susanna Öhman skulle installeras. På plats för att genomföra installationen var Högskolans förre rektor, Stephen Hwang. Efter rektorsinstallationen höll Susanna Öhman sitt installationstal.

– Det är en stor ära att få bli installerad som rektor vid Högskolan i Halmstad. Att dessutom bli det som första kvinna är en extra krydda. Högskolan i Halmstads vision är att skapa värden, driva innovation och utveckla människor och samhället för framtiden. Alla medarbetare bidrar till att förverkliga den visionen, sade Susanna Öhman och fortsatte:

– Medarbetare med olika kompetenser och roller arbetar tillsammans med varandra och med våra studenter med devisen ”Vi gör varandra bättre” som ledstjärna. Jag som ny rektor ser fram emot att, så gott jag kan, leva upp till den devisen och försöka göra oss bättre.

Fem män i blåa kappor och en kvinna i svart kappa står uppradade bredvid varandra. Männen har blombuketter i händerna. Foto.

Rektor Susanna Öhman installerade de fem nya professorerna under fredagens högtid enligt gammal tradition. Högskolan i Halmstad har som en relativt ung högskola skapat sina egna traditioner och ritualer, men knyter också an till de traditionella ceremonierna.

Nya professorer och nya doktorer

En viktig del av akademisk högtid är att installera nya professorer vid lärosätet. Under en ceremoni som bygger på månghundraåriga akademiska traditioner installerades i år fem professorer. Årets professorstal hölls av Christoffer Englund, som just hade installerats som professor i informationsteknologi.

– Vi är alla på en resa och resan har en början och den har ett slut. Nu har vi blivit professorer. Jag är väldigt glad över att vara här på min resa. Som professor känns det bra att få möjlighet att vara en del av andra människors resa och se andra fullfölja sina drömmar, både studenter och kolleger, sade Christoffer Englund.

En kvinna med ljust långt hår och en mörk, glittrande klänning står på en scen. I sina händer håller hon en blombukett och på huvudet har hon en krans. Foto.

Ulrika Lögdberg var en av de nyblivna doktorerna som promoverades och fick ta emot diplom och krans under fredagens högtid.

Högskolans nya doktorer promoverades under en ceremoni som utfördes enligt den akademiska traditionen. Traditionsenligt fick doktorerna ta emot en hatt eller krans som symbol för frihet och ett diplom som ett tecken på värdighet. Därefter tog de nyblivna doktorerna det symboliska steget över den så kallade parnassen, som vid Högskolan i Halmstad är en vit matta med lärosätets blåa högtidssymbol. Steget är ett tecken på att de från och med nu har rätt att bedriva akademisk undervisning.

I år promoverades dessutom en ny hedersdoktor vid Högskolan i Halmstad, Carl Bennet som har utsetts till hedersdoktor för framstående insatser inom området innovationsvetenskap.

– Det är för mig som person och företagsledare ett stort förtroende att utses till hedersdoktor i innovationsvetenskap. Den utnämningen känns i både hjärta och själ, berättade Carl Bennet, när han några dagar före högtiden höll sin installationsföreläsning på Högskolan.

En man i en svart kappa och svart hatt står på en scen och tar i hand med en man i en blå kappa och krans på huvudet. Foto.

Carl Bennet promoverades till hedersdoktor av promotor Thorsteinn Rögnvaldsson, professor i datavetenskap. Under högtiden fanns två marskalkar till hands för att assistera under de olika ceremonierna. Här står Saga Mattsson beredd att överlämna blommor.

Prisas för goda insatser inom samverkan och pedagogik

På akademisk högtid delas även varje år Högskolans pris för samverkan och innovation samt Högskolans pedagogiska pris ut.

I år fick Magnus Clarin, FoU-chef på Region Halland och projektledare på Högskolan, och Stella Erlandsson, samverkanskoordinator vid Akademin för informationsteknologi, ta emot pris för samverkan och innovation. Årets pedagogiska pris gick till Fredric Ottermo, universitetslektor och docent i energiteknik.

En kvinna med ljust hår och glasögon och en mörk klänning står på en scen. I sina händer har hon ett talarkort. Foto.

En av kvällens talare var Halmstad Studentkårs ordförande Linnea Håkansson som pratade om högskolornas betydelse i dagens samhälle.

”Vi måste försvara den akademiska friheten”

Gäst vid högtiden var också Halmstad Studentkårs ordförande Linnea Håkansson som höll studenternas tal. Hon talade bland annat om hur viktiga lärosäten är i en samtid med utmaningar som exempelvis klimatkrisen, krig och inskränkande av demokrati, pressfrihet och akademisk frihet.

– Vårt uppdrag som kunskapsbringare har aldrig varit viktigare. Vi vet vad akademisk frihet är och varför det är viktigt, men vet alla tusentals studenter det? Det spelar ingen roll om man just har skrivit sin första tenta eller har disputerat på en avhandling. Inom Högskolans väggar måste vi alla stå enade och alltid vara redo att försvara den akademiska friheten, uppmanade Linnea Håkansson.

Därefter höll landshövding Brittis Benzler tal och tackade samtidigt för en fin kväll.

– Tack för ett fint och värdigt arrangemang i vetenskapens tecken. Högskolan i Halmstad är ett relativt ungt lärosäte som redan har hunnit göra avtryck och nu är en viktig del av det svenska akademiska landskapet. Ni finns här som en möjlighet för både människor och företag. Möjligheten att förverkliga drömmar. Det är er roll i länet, konstaterade Brittis Benzler.

Installation, promotion, prisutdelning och uppvaktningar

Detta hände under akademisk högtid:

  • Rektorsinstallation.
  • Professorsinstallation.
  • Uppvaktning av gästprofessorer, adjungerade professorer och biträdande professorer.
  • Uppvaktning av nya docenter.
  • Hedersdoktorspromotion.
  • Doktorspromotion.
  • Uppvaktning av medarbetare som har disputerat vid annat lärosäte.
  • Uppvaktning av nya excellenta lärare.
  • Tillkännagivande och utdelning av Högskolans pris för samverkan och innovation.
  • Tillkännagivande och utdelning av Högskolans pedagogiska pris.

Text: Thimmy Mård
Bild: Ida Fridvall, Helena Bengtsson

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt