Sök

Fab Lab lever även på sommaren

Under sommaren ekar många av Högskolans lokaler tomma, men på Fab Lab sjuder kreativiteten även när solens strålar lockar utanför fönstret. I år har sommarkursen Designprojekt haft tema hälsoteknik, vilket går i linje med Högskolans profil.

Sommarens kursdeltagare har fått arbeta med ett designprojekt i nära samarbete med företaget OnDeMove- som är knutet till företagsinkubatorn High Five. I grupper indelade efter studenternas olika expertområden har de tillsammans fått designa framtidens hörselhjälpmedel, eller som de kallar det, hörselaccessoar.

Tanken är att produkterna ska kunna användas tillsammans med smarta telefoner, och att de ska ha en design som tilltalar den moderna användaren. På det sättet är det ett projekt som ligger helt rätt i tiden.

Två killar står vid en glasvägg med post it-lappar och textplattor.

Martin Bergman och John Åhslund, två av deltagarna i sommarkursen Designprojekt.

– Under sommaren 2018 har studenterna med skicklighet lyckats fånga en av OnDeMoves framtidsvisioner och realisera den i tre olika fantastiskt konceptuella helhetslösningar. Lösningarna består av både industridesignförslag, grafiska lösningar för mobila användarapplikationer och förpackningsförslag till ett revolutionerande hörhjälpmedel som kan höja livskvaliteten för många hörselnedsatta personer världen över. Noggrannhet, professionalism och omsorgsfullhet genomsyrar dessa lösningar, och de har överträffat alla våra förväntningar, säger Mohsen Haj-Bolouri på OnDeMove.

Både företag och studenter är vinnare

Martin Bergman, doktorand och materialdesigner med hårdvaruutveckling som forskningsområde, vid Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap på Högskolan, har varit kursansvarig.

– Samarbetet har fungerat väldigt bra. Både företagen och studenterna vinner på skarpa projekt. Det är bra för alla helt enkelt, och i framtiden hoppas vi att fler företag ska vara intresserade av att arbeta tillsammans, säger Martin Bergman.

”Noggrannhet, professionalism och omsorgsfullhet genomsyrar dessa lösningar, och de har överträffat alla våra förväntningar”

– Mohsen Haj-Bolouri, OnDeMove

Med metodiken i ryggen

Kursens tempo är högt och progressionen är snabb. Undervisningen rör sig fort från teori till praktik, men hela tiden med utgångspunkt i en väl utarbetad metodik framtagen vid Stanford University i USA. Att låta metodiken utgöra kursens ryggrad är, enligt Martin Bergman, en nödvändighet, speciellt med tanke på kursens tvärvetenskapliga ansats.

– Studenterna på kursen kommer från olika program och har kommit olika långt i sin utbildning. De har olika expertis och alla kan inte vara bra på allt, men alla är med och bidrar med det som de kan. Här lär vi oss av varandra. Jag lär mig också mycket av studenterna, säger Martin Bergman.

Givande kurs

John Åhslund är till vardags student vid Utvecklingsingenjörsprogrammet. I sommar har han läst kursen Designprojekt, och tycker att kursen har gett honom väldigt mycket.

– Jag gick in i det här helt förutsättningslöst, men jag har aldrig lärt mig så mycket i någon annan kurs tidigare. Här tillämpar man verkligen teorin och får använda den praktiskt. Det skapar energi och ger en helt annan känsla. Genom att alltid ha teorier och metodik i ryggen har man någonting att falla tillbaka på när man stöter på hinder i processen. Det har varit en väldigt positiv erfarenhet, som har gett mig mycket som jag kan ta med mig i mina vidare studier, säger John Åhslund.

”Alla är vinnare”

Martin Bergman är väldigt nöjd med sommarens kurs. Studenterna har varit engagerade och uppnått goda resultat. Det är också extra roligt att andelen kvinnliga och manliga studenter har varit ganska jämnt fördelad i år.

– Kursen får labbet att leva upp även under sommarmånaderna, och i år har vi haft ovanligt många intressanta projekt. Vi brukar utse en vinnare, men det går inte i år. Alla är helt enkelt vinnare!

Text: Christa Amnell
Bild: Ida Fridvall

Publicerad

kontakt

Dela