Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-04-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-04-07

24-timmars hackande för hälsa

Hack4Health längre fram i april handlar om att lyfta fram nya och kreativa idéer för hur digital teknologi kan främja människors hälsa. I ett dygnslångt Hackathon-event på Högskolan tävlar lag om att göra hälsoappar.

Dagens hälso- och sjukvårdssystem är uppbyggt för att bota sjukdomar, inte främja hälsa. För hälsa och livskvalitet krävs mycket mer än att besöka doktorn, och nya digitala lösningar är en del av ett hälsosamt samhälle:

– Vi vill att Hack4Health ska bli ett event för alla som är intresserade av digitala hälsoapplikationer. Målet är att lyfta fram kreativa idéer om hur teknologi kan stötta medborgare i alla aspekter av hälsa – och förhoppningsvis göra verklighet av idéerna, säger Anita Sant’Anna, universitetslektor i informationsteknologi och ansvarig för Hack4Health.

Lagens uppgift blir att, på 24 timmar, utforma och göra en prototyp av en webb- eller mobilapp. Appen ska röra områdena hälsosamt åldrande, föräldraskap och graviditet, ungdomars mentala hälsa eller hälsovård. Fokus ligger på förbättrad hälsa, att öka människors självförtroende gällande deras förmåga att ta hand om sig själva och att ta stöd av andra i samma situation.

Träff redan i dag

Lag bestående av studenter, yrkesverksamma eller företag kan anmäla sig från och med i eftermiddag. I kväll sker en nätverksträff på Hälsoteknikcentrum på Högskolan för personer som är intresserade av att delta, men ännu inte har lagkamrater – alternativt för grupper som behöver mer kompetens till sina lag.

Alla som är intresserade av hälsa kan bidra i Hack4Health, och kunskaper i programmering är inte något tvång, så länge kunskapen finns inom laget. Färdigheter inom design, entreprenörskap och personliga erfarenheter är viktiga i tävlingen.

– Eftersom vi uppmuntrar och belönar tvärvetenskapliga lag rekommenderar vi verkligen deltagare att komma till nätverksträffen, säger Anita Sant’Anna.

Träffen är också ett tillfälle för alla intresserade att träffa arrangörerna och ställa frågor.

Premiär

Hack4Health 2016 är det första som arrangeras på Högskolan i Halmstad. Bakom Hack4Health står Högskolan i Halmstad och Göteborgs universitet. Eventet sponsras av Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, ALMI Företagspartner i Halland, Halmstad Business Incubator och EVRY Halmstad.

Text: KRISTINA RÖRSTRÖM

Händer, tangenter, datorskärm och lite fika.
Logotype Hack4Health, hackathon, 2016
Sidan uppdaterad 2016-04-07