Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-04-25. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-04-25

Frida Stranne Expressens expert inför USA-valet

Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, kommer att anlitas av Expressen som expertkommentator inför USA-valet.

– Vi forskare bör ta plats i samhällsdebatten när det ges möjlighet, säger hon.

Uppdraget innebär att hon regelbundet ska kommentera det amerikanska presidentvalet i Expressen-TV. Hon ska också bidra med fördjupningar kring valprocessen och utvecklingen i USA på nyhetssajten och i tidningen, skriva krönikor samt i olika sammanhang chatta med läsare och lyssnare.

– Att jag väljer att delta handlar om att ge en tydligare plats i samhällsdebatten för forskning. Vi forskare bör ta den platsen när vi ges möjlighet. Expressen erbjuder en dynamisk miljö som satsar stort på kombinationen tv–tidning–webb och som når ut till många i den unga generationen. Jag uppfattar också att det är där som de mest initierade samtalen om den politiska utvecklingen i USA har förts hittills under valet, säger Frida Stranne.

Deltog i expertpanel 2012

Frida Stranne tog det stora klivet ut i medievärlden 2012, när hon ingick hon i Svenska Dagbladets expertpanel inför det förra amerikanska valet. Sedan dess har det varit en mycket stor efterfrågan på hennes kompetens bland medierna och hon är utan konkurrens den forskare på Högskolan i Halmstad som syns oftast i mediesammanhang.

– Jag ser det som en skyldighet att åtminstone försöka vrida fokus bort från det ytliga, och mot de viktiga aspekterna som kan förklara de saker som nu sker i USA och hur det eventuellt påverkar omvärlden. Om vi forskare inte syns och hörs så lämnar vi fältet helt öppet för alla andra intressen, politiska och ekonomiska, att dominera både vad man pratar om och hur man belyser frågorna. Därtill känns det oerhört angeläget att ta plats som kvinna i debatten eftersom mitt ämnesområde inte innefattar mer än cirka 18 procent av alla som uttalar sig i media.

Bloggar om valet och amerikansk politik

Frida Stranne grundade 2012 bloggen amerikaanalys.se, där hon kommenterar det amerikanska valet och amerikansk politik. Sedan vintern 2016 gör hon detta tillsammans med Nordamerikaforskarna Dag Blanck och Erik Åsard, samt en rad andra välmeriterade gästskribenter.

IDA LÖVSTÅL

Frida Stranne blir Expressens expertkommentator inför det amerikanska presidentvalet i höst. Bild: ANDERS ANDERSSON

Sidan uppdaterad 2016-04-25