Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-05-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-05-28

Glädje och inspiration när Utexpo öppnade portarna

En strumpa med sensorer för diabetiker, en utbildningsplattform för personer som vill utbilda sig i brandskyddskunskap och ett el-drivskit för skateboardar är bara några av de projekt som visades under årets Utexpo – Högskolan i Halmstads årliga examensmässa – som invigdes i går, fredag 27 maj.

Linus Sandström (till höger) visade upp sitt projekt "Last Mile Vehicle" – en eldriven skateboard.

Utexpo hålls för 35:e året i rad och examensprojekten är både innovativa och inspirerande. Totalt visar 269 studenter från 13 olika program upp sina projekt för nära och kära och andra nyfikna.

Studenterna kommer främst från Högskolans ingenjörs- och miljöprogram. Många olika typer av projekt visas, och många examensprojekt är gjorda i samarbete med företag eller andra organisationer. Smarta idéer har tagits fram för att bland annat främja hälsosammare liv, bättre miljötänk och effektivisering.

En elektrisk skateboard

En av studenterna som visar upp sitt projekt är Linus Sandström. Med hjälp av en skateboard, en tv-spelskontroll, ett batteri och en hel del studielogik från Elektroingenjörsprogrammet har han skapat ett miljövänligt transportmedel.

– Det är en idé jag burit med mig länge. Istället för till exempel bil finns det elektriska alternativ som inte kostar så mycket. I dag är batterier och motorer tillräckligt små för att kunna göra något som detta, till skillnad från för tio år sedan när allt var för stort, säger Linus Sandström.

Skateboarden kan komma upp i en hastighet på cirka 47 km/h och batteriet räcker i hela fem mil. Att tillverka detta har kostat Linus Sandström 7 000 kronor, medan en köpfärdig variant kostar cirka 20 000-30 0000 kronor.

– Det är miljövänligt och man får även frisk luft på köpet, säger han.

Projektet "Brandvägg" lockade många besökare. Bakom satsningen – en webbsida för brandskyddsutbildning – finns Martin Gustafsson (bakom pappfiguren), Mathilda Prim (orange klänning), Maria Lundqvist (röd klänning) och Jonas Nilsson (längst till höger).

Webblösning för brandskyddssäkerhet

Fyra studenter som läser Webbdesign har tillsammans med Räddningstjänst Väst tagit fram en webbutbildning i brandskyddskunskap. Jonas Nilsson, Maria Lundqvist, Mathilda Prim och Martin Gustafsson har tillsammans utvecklat en plattform riktad till företag där man bland annat kan testa sina kunskaper i brandskydd och beställa webbaserade utbildningar i ämnet.

– Plattformen riktar sig i första hand till företag och dess personal, men även privatpersoner som vill lära sig mer om brandskydd kan göra detta via vår plattform, säger Jonas Nilsson.

Gruppens projekt har fått mycket bra respons från Räddningstjänst Väst, som säger att den skulle vilja använda sig av plattformen i framtiden.

– Projektet har gått bra, vi har haft en väldigt samarbetsvillig beställare. Vi har fått fram något de kan tänka sig att ta över och använda i fortsättningen, säger Martin Gustafsson.

Projektet "Diasock" är en strumpa med sensorer för diabetiker. Sara Ölmeby (sittande vid bordet) och Anna-Karin Ekman (till höger) stod bakom projektet.

En strumpa med sensorer

Sara Ödman och Anna-Karin Ekman från programmet CAD-tekniker visar på mässan upp en väldigt speciell strumpa som de utformat i ritprogrammet CAD. De har tillsammans med forskare från Linköping drivit ett projekt som gått ut på att planera och göra en strumpa avsedd för diabetiker. Utifrån de speciella behov man har som diabetiker har studenterna i strumpan byggt in sensorer som mäter fotens tryckförändringar och hudutsöndringar.

– Det är roligt att vi har fått in CAD i medicinfältet. CAD brukar annars förknippas med bilar och liknande, säger Sara.

Strumpans sensorer är kopplade till en applikation i mobiltelefonen där användaren kan läsa av värdena som mäts i foten.

– Strumpan är till för att motverka diabetesfötter. I appen kan man då se sina värden och utifrån dem avgöra om man behöver uppsöka läkare eller inte, förklarar Anna-Karin.

De ser fram emot att följa strumpans utveckling i framtiden.

Utexpo anordnades för 35:e året i rad, och samlade i år 137 utställare.

Stipendier och inspirerande invigningstal

Utexpo 2016 invigdes av Christoffer Lindhe, tidigare student vid Högskolan. I dag driver han företaget Lindhe Xtend som tillverkar innovativa proteskomponenter. Han höll ett inspirerande tal om entreprenörskap och om att våga satsa på det man tror på. Christoffer var själv med på mässan för fyra år sedan då han visade upp sitt eget examensprojekt, vilket också blev grunden för hans nuvarande företag.

– Det här är bara starten på er innovationsresa, sa Christoffer Lindhe.

Under fredagen delades även flera olika stipendier ut till glada studenter. Stipendierna delades bland annat ut av olika företag, och många av de studenter som ställer ut sina examensprojekt under Utexpo avslutar nu sin utbildning med en extra belöning för sin kreativitet och sitt hårda arbete.

Text: FRIDA SUNDSTRÖM
Bild: PATRIK LEONARDSSON

Kreativiteten flödade under årets examensutställning.

Fotnot. Utexpo pågår den 27–28 maj i Högskolehallen. I morgon lördag är Utexpo öppet mellan 10.00 och 14.00. På eftermiddagen delas även årets Fåhréstipendier ut till studenter på Utvecklingsingenjörsprogrammet.

"Det här är bara starten på er innovationsresa."
Christoffer Lindhe, tidigare student

Utexpo 2016 invigdes av Christoffer Lindhe – som själv ställde ut på mässan för fyra år sedan.

Projektet "3D-skrivare 2.0" var en av de större produkterna som presenterades.

Linus Sandströms "Last Mile Vehicle" kan komma upp i 47 kilometer i timman.

Sidan uppdaterad 2017-05-24