Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-06-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-06-07
Lärarutbildning och integration i fokus när kungen besökte Högskolan

Kung Carl XVI Gustaf och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic besökte i fredags Högskolan i Halmstad. Temat för besöket var lärarutbildning, digitalisering och integration.

Mötet på Högskolan blev avslutningen på ett dagslångt Halmstadsbesök, som på olika sätt kom att handla om skola och digitalisering. Tidigare på dagen hade besökarna gästat Söndrumskolan och Sturegymnasiet. Under dagen deltog även bland andra landshövding Lena Sommestad och länsråd Jörgen Peters.

Karin Starrin hälsade välkommen

Gästerna hade en strålande utsikt från våning 21 i Trade Center, där det 50 minuter långa besöket på Högskolan ägde rum. Karin Starrin, högskolestyrelsens ordförande, inledde med att hälsa välkommen och kort berätta om Högskolan i Halmstad och dess roll som det innovationsdrivande lärosätet.

Därefter berättade Pernilla Nilsson om Högskolans lärarutbildning och knöt an till det stora behovet av utbildade lärare framöver. Hon berättade även om det goda samarbetet med regionen och kommuner, om övningsskolor, och om lärosätets forskning inom skolområdet. Gästerna fick även höra om Högskolans nya satsning – Digitalt laborativt centrum – med planerad invigning i november.

Näktergalen och Akademikerspåret

Sedan berättade lärarstudenten Kajsa Carlsson om Näktergalen, som är ett projekt där studenter är mentorer åt ensamkommande flyktingungdomar. Kajsa Carlsson är en av mentorerna i projektet och även Ewa Wictor, ansvarig för Näktergalen vid Högskolan, fanns på plats för att svara på besökarnas frågor.

Därefter fick gästerna höra om Akademikerspåret, som är ett pilotprojekt där nyanlända akademiker går en intensivkurs i svenska på Högskolan. Camilla Bagler är kursansvarig och höll i presentationen tillsammans med Hazem Kassam, civilingenjör från Syrien och en av vårens deltagare i Akademikerspåret.

Slutligen överlämnade Karin Starrin gåvor från Högskolan i form av fotoböcker med halländska motiv. Gästerna uttryckte stor uppskattning över besöket på Högskolan och den verksamhet som de fick insyn i. Därefter åkte sällskapet vidare till flygplatsen för avfärd mot huvudstaden.

Text: IDA LÖVSTÅL
Bilder: ANDERS ANDERSSON

Kung Carl XVI Gustaf besökte äntligen Högskolan i fredags. Besöket har varit inplanerat två gånger tidigare i vår, men då ställts in på grund av prinsarnas födslar.

Sidan uppdaterad 2016-06-07