Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-08-30. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-08-30

Rekordmånga kinesiska sommarstudenter

Den 19 augusti hölls en storstilad avslutning för de kinesiska studenter som spenderat två veckor vid Högskolan i Halmstad. De skräddarsydda kinesiska sommarkurserna har arrangerats sedan 2014 och i år var antalet deltagare fler än någonsin. Nästan 100 studenter gjorde den långa resan till Sverige.

"De svenska lärarna delar med sig av sina kunskaper och får dig att tänka själv", berättar Jie Chen, som är nöjd med sin vistelse i Sverige.

Efter två veckor med studier, exkursioner och aktiviteter var stämningen uppsluppen när studenterna fick sina diplom.

Syftet med sommarkurserna är att ge en försmak av vad Högskolan kan erbjuda när det gäller både utbildning och forskning. För många av de kinesiska studenterna var detta det första besöket på ett västerländskt lärosäte.

– Jag vill studera utomlands men det blir först efter min kandidatexamen i Kina. Sommarkursen har varit en bra möjlighet att prova på utlandsstudier, berättar Jie Chen, en av de studenter som valde att spendera två veckor i Halmstad.

I år hölls kurser i fyra ämnen – it-forensik, förnybar energi, elektronik och miljövetenskap. Sammanlagt deltog 96 kinesiska studenter.

Ger fördjupad kunskap

En av de saker som Jie Chen uppskattade med vistelsen var den svenska pedagogiken:

– De svenska lärarna delar med sig av sina kunskaper och får dig att tänka själv. I Kina lär vi oss oftare direkt ur böcker. Lärarna här är dessutom väldigt trevliga och hjälper oss när vi stöter på problem. De har stort tålamod, även när det kommer till att svara på de enklaste frågor. Sedan finns det självfallet kinesiska lärare som använder en liknande pedagogik som här, säger han.

Hans studentkollega Siynan Xie håller med:

– I Sverige har vi har genomfört exkursioner. Det är annorlunda mot Kina där vi har mer klassrumsbunden undervisning. Här får vi hitta resultaten själva och det leder till att våra kunskaper fördjupas, säger hon.

För många av de kinesiska studenterna var detta det första besöket på ett västerländskt lärosäte.

Anordnades första gången 2014

Den första internationella beställda utbildningen för kinesiska studenter vid Högskolan i Halmstad arrangerades sommaren 2014 – en sommarkurs i it-forensik för totalt 20 personer. Nu har sommarkursernas omfång ökat dramatiskt. I år hölls kurser i fyra ämnen – it-forensik, förnybar energi, elektronik och miljövetenskap. Sammanlagt deltog 96 kinesiska studenter.

Ett mål med sommarkurserna är att väcka intresset för att komma tillbaka och läsa på magisternivå, något som Siynan Xie är intresserad av.

– Att komma hit har varit en bra erfarenhet. Jag planerar att studera utomlands efter min kandidatexamen och jag vill uppleva livet utanför Kina, säger hon.

Kurserna ges under två veckor och grupperna examineras för tre högskolepoäng. Undervisningen sker bland annat i form av föreläsningar, laborationer och exkursioner men vistelsen i Sverige har även innehållit olika sociala aktiviteter – bland annat en grillkväll och ett besök på Liseberg.

Text och bilder: JOACHIM BRINK

Sommarkurser leder till magisterstudier

Ett mål med sommarkurserna är att locka kinesiska studenter att komma tillbaka och läsa på magisternivå. Två före detta sommarstudenter som tagit detta steg är Kunru Chen och Gu Zhaowen. Vi bad dem berätta om valet att studera i Halmstad.

Kunru Chen, läser masterprogram i inbyggda och intelligenta system

”Högskolan i Halmstad är mysig och enkel. Men också annorlunda mot Kina – här får jag mer resurser, utrymme och hjälp. Jag har även mer egen tid. I Kina är det annorlunda, med många fler kurser parallellt. Upplägget i Halmstad passar mig bättre.

Jag deltog i sommarkursen för två år sedan och det inverkade på mitt beslut att komma hit. Det är en annorlunda värld som passar mig. Här känner jag mig inte lika stressad. Jag skulle önska att studierna här skulle vara för evigt.”

Gu Zhaowen, läser magisterprogram i tillämpad miljövetenskap

Den största skillnaden mellan Halmstad och Kina är faktiskt kursernas innehåll. De kompletterar det som jag läser i Kina. Jag var här förra året och saknade människorna. Folk är väldigt trevliga här. Jag var ändå lite tveksam inför att åka hit, men kände att det skulle vara en upplevelse att vara här under ett års tid. Särskilt under vintern!”

"Att komma hit har varit en bra erfarenhet. Jag planerar att studera utomlands efter min kandidatexamen och jag vill uppleva livet utanför Kina", säger studenten Siynan Xie.

Stämningen var uppsluppen när de kinesiska studenterna fick sina diplom.

Sidan uppdaterad 2016-08-30