Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-11-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-11-28

Studenter och arbetsliv möts i matchningstorget

Hur gör man för att studenter, forskare och arbetsliv ska mötas? Jo, man arrangerar ett matchningstorg. I torsdags träffades organisationer, forskare och studenter inom området hälsa och idrott på Högskolan i Halmstad, med syfte att knyta akademi och arbetsliv närmare varandra.

– På matchningstorget får arbetsgivare tillfälle att träffa framtida medarbetare i våra studenter. Vi passar också på att visa hur forskning kan tillämpas i organisationers dagliga verksamhet. Detta toppades med spännande föreläsningar från idrottsvärlden, säger Linette Törnqvist, universitetsadjunkt och representant för programmet Idrottsvetenskap – idrotts- och motionspsykologi, som tillsammans med Brita Pelters, universitetslektor och representant för Hälsopedagogiskt program och Rasmus Tornberg, universitetslektor och representant för programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv, är initiativtagare till evenemanget.

Dagen startade med att Högskolans HR-chef pratade om hur man gör sig anställningsbar genom hela livet. Därefter följde två parallella föreläsningsspår där tidigare studenter reflekterade över erfarenheter av vägen från studier till arbetsliv, samt forskare som presenterade hur forskning kan vara till nytta för organisationer.

– Våra studenter efterfrågar ofta inspiration till vad de kan arbeta med efter studierna. Matchningstorget är ett sätt att ge dem sådan inspiration, säger Linette Törnqvist.

Elin Liljegren och Emilia Engström studerar andra året på Hälsopedagogiskt program. De tyckte att dagen var intressant och lärorik och att de har fått större inblick i vad de kan arbeta med i framtiden.

Intensiv ”speeddating”

Under eftermiddagen möttes studenter och representanterna för arbetslivet i så kallad speeddating. Konceptet är både roligt och utmanande. Vid 18 bord står lika många representanter för arbetslivet – en vid varje bord. Vid varje bord finns dessutom två studenter. Studenterna presenterar sig för arbetsgivarrepresentanten och berättar vilka de är och vad de kan erbjuda. Efter tio minuter ringer en klocka och studenterna går vidare till nästa bord där en ny representant väntar och processen börjar om på nytt.

– Jag har fått ut mycket av den här dagen! Det är ett bra initiativ, säger Emil Andersson, student på programmet Idrottsvetenskap – idrotts- och motionspsykologi.

– Det är mycket givande att vara här och träffa studenter. Jag har tidigare besökt klasserna och på så vis fått kontakt och också anställt åtta studenter från det tidigare programmet Idrottsvetenskapligt program. Några skriver även uppsats för oss. Det är bra att få studenternas ögon på verksamheten och plockar fram saker som vi kan jobba vidare med, säger Stefan Mildaeus, ungdomsansvarig i Halmstads BK.

Ledarskap ur ett tränarperspektiv

Dagen avrundades med föreläsningar ur ett tränarperspektiv. Anders Jacobsson och Martin Sjögren båda tränare, Linköping FC, pratade om sin syn på framgångsfaktorer och ledarskap.

Avslutande talare var Johan Ekengren, videoanalytiker inom handboll, och Ulf "Tickan" Carlsson, tränare i bordtennis, som ur ett ledarperspektiv reflekterade över erfarenheter från OS 2016.

– Det utmärkande med matchningstorget var att de flesta av representanterna för arbetslivet har studerat vid Högskolan i Halmstad. De hade på så vis egna värdefulla tips om vägar att gå mot anställningsbarhet, säger Cecilia Garell, lärare på Hälsopedagogiskt program.

Text och bilder: HANNA CARMVALL

Fotnot

Matchningstorget är ett av fyra pågående KAM-projekt (komplett akademisk miljö) vid Avdelningen hälsa och idrott på Akademin för hälsa och välfärd. Syftet med projekten är att stärka integrationen mellan forskning, utbildning, samverkan och tillämpning.

– Speeddatingen är givande både för studenterna och för mig. För 3,5 år sedan var jag själv student på Hälsopedagogiskt program, så det är kul att ge någonting tillbaka nu, säger Jonas Nyman, Kungsbacka kommun.

– Eftersom vi inte får en tydlig titel efter examen är det mycket givande att få lyssna på tidigare studenter för att förstå vad som krävs. Det gäller att tro på det man vill för att lyckas, säger Hampus Haaranen, student på Idrottsvetenskap– idrotts- och motionspsykologi.

– För mig är detta ett bra tillfälle att träffa idrottsintresserade studenter och försöka få dem intresserade av parasport. Vi har just nu många i organisationen som är mer inriktade på handikappfrågor, säger Peter Malmberg från Parasport Halland.

Sidan uppdaterad 2016-11-28