Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-03-24

Uppskattad mötesplats mellan företag och affärssystemsstudenter

Arena Affärssystem är en ny satsning där studenter vid Affärssystemprogrammet visar upp och reflekterar över sin praktik i arbetslivet. I måndags var det premiär för eventet på Högskolan i Halmstad, med fullt hus och hög stämning.

Minglande besökare under Arena Affärssystem

De omkring 150 besökarna minglade på två plan och tillfälle fanns för spontana möten och speed-dating mellan studenter och partnerföretag.

Under sitt sista år är studenterna ute på praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning, VFU, minst 12 timmar per vecka i fem månader. Varje student har tagit fram en film och pitch där de presenterar vad de gjort, reflekterat över vad de lärt sig och vilken nytta de gjort i sina projekt.

Alla studenter på programmet var på plats under Arena Affärssystem. Årskurs ett var inbjudna, årskurs två skötte allt praktiskt under arrangemanget och årskurs tre stod för underhållningen. Arenan blev ett tillfälle för planerade och spontana möten – och det var också så kvällen inleddes innan studenterna gick upp på scen.

Partnerföretag på plats

Stämningen var lite högtidlig när besökarna anlände. På entréplan i Visionen stod Arena Affärssystems partnerföretag redo i montrarna. Karin Lundgren är affärsområdeschef på Ensolution, ett av kvällens partnerföretag. Hon tog examen från Högskolan i Halmstad 2006 när programmet hette IT-ekonom. Ensolution tar emot två praktikanter varje år från Högskolan, och har gjort det sedan start.

– Eventet är välorganiserat och studenterna känns mycket väl förberedda, sa hon.

– Vi partnerföretag fick mingla i nästan en timme med sista-års-studenterna, innan alla andra kom. Det var värdefullt för oss – jag träffade två studenter som jag skulle kunna anställa direkt, sa Karin Lundgren.

En trappa upp var trängseln stor kring studenternas posterutställningar. Elin Eriksson och Josefin From läser sista terminen på Affärssystemprogrammet och har gjort praktik på Direktkonsult.

– Kvällen är ett bra initiativ! Det ska bli roligt att höra om alla andras projekt, och även få presentera själv. Jag hoppas bara inte jag inte ramlar på scenen! sa Elin Eriksson.

– Jag hoppas kunna hitta min framtida arbetsgivare här ikväll. Det är ett bra tillfälle att få mer information från företagen och kul att få ett ansikte på personerna, sa Josefin From.

Karin Lundgren och Mathias Sunnegård från Ensolution.

Karin Lundgren och Mathias Sunnegård från Ensolution.

Känsla för arbetslivet

Alexandra Gunnman praktiserade på Kungsbacka kommun. Praktiken var rolig och bra, men den hade gärna fått vara ännu längre. Nu siktar hon på att bli affärssystemkonsult.

­– Tiden på kommunen var jättelärorik, men jag vill helst jobba i ett företag mot olika kunder. Praktiken har lärt mig mycket om vad jag vill göra i framtiden.

Linnea Karlberg tog examen från Affärssystemprogrammet förra året och jobbar idag på Itero, ett av partnerföretagen för kvällens Arena Affärssystem.

­– Det ska bli extra roligt att lyssna på Josette Falck som gjorde sin VFU hos oss. Det är bra att studenterna får öva på sådana här presentationer eftersom de ofta kommer att ställas inför liknande situationer i arbetslivet.

Fredrik Haase från Altran har varit handledare åt Caroline Haagensen.

­– Hon har varit en hjälp i projektet där Altran var mottagare av ett nytt affärssystem, och vi har haft möjlighet att ge henne inblick i det kaoset, sa han.

– Huvudfokus var att hon skulle få se den komplexa processen och hur vi planerar och riskhanterar ett så pass stort projekt.

Duktiga studenter

Lars-Göran Persson och Christer Rehnström ansvarar för Affärssystemprogrammet och Arena Affärssystem.

– Tidigare har det inte synliggjorts vad våra studenter gör under sin VFU, och med detta event vill vi uppmärksamma det, sa Lars-Göran Persson.

Varje år brukar cirka en tredjedel av studenterna få jobb eller fortsatta uppdrag på sin praktikplats.

­– Vi har tagit inspiration från Högskolans Utexpo med posterutställning, andra event med snabba presentationer i parallella sessioner. Sedan kombinerat det med att låta studenterna vara kreativa med att göra en film på egen hand. Det var upplägget på första upplagan av denna mötesplats för företag och studenter, sa Lars-Göran Persson.

­– Studenterna har förberett sig väl för sina presentationer och vi har fått mycket positiv respons från besökarna från olika företag och organisationer om vad och hur studenterna skapat värde under sin praktik, sa Christer Rehnström.

Carin Andriesse.

Carin Andriesse, som gjort praktik på SCA Norden, var en av 23 studenter som visade sin film och pitchade på 3 minuter för besökarna. En utmaning i sig att berätta om ny kunskap, lärdomar och reflektera över dessa på kort tid.

Hög kvalitet

Maria Åkesson, universitetslektor och ämnesansvarig för informatik vid Högskolan, hoppas att Arena Affärssystem blir årligt återkommande.

­– Affärssystemstudenterna från Halmstad är mycket duktiga, det visar bland annat den senaste utvärderingen av högre utbildning då kandidatexamen i informatik vid Högskolan i Halmstad erhöll högsta kvalitet som enda lärosäte i Sverige. Utbytet mellan företag och studenter är viktigt, och det är också ett signum för Högskolan i Halmstad, sa hon.

I en tid då det ses som ett nationellt problem att få kvinnliga sökande till IT-utbildningar kunde hon också med glädje konstatera att av 23 sistaårsstudenter i år är 20 kvinnor.

Jacob Söderström, Pector AB, Elin Finn, Little Fish, Jonathan Wessman, Direktkonsult AB och Oscar Svantesson, Direktkonsult AB.

Jacob Söderström, Pector AB, Elin Finn, Little Fish, Jonathan Wessman, Direktkonsult AB och Oscar Svantesson, Direktkonsult AB har alla studerat Affärssystemprogrammet vid Högskolan i Halmstad.
– Direktkonsult vill gärna fortsätta den goda relationen med Högskolan, säger Jonathan Wessman.
– Vi är här ikväll för att träffa potentiella medarbetare, fortsatte han.
Elin Finn tycker att upplägget för Arena Affärssystem var oerhört bra och Jacob Söderström höll med:
– Kvällen ger möjlighet till kontaktytor åt flera håll. Vi på företagen kan träffa både studenter och andra företag. Och studenterna har en chans att visa upp sig och knyta nyttiga kontakter.


Text: KRISTINA RÖRSTRÖM och LOUISE WANDEL
Bild: JOACHIM BRINK

Blommor och skrivet Arena Affärssystem
Josette Falck

– Jag trivdes bra på Itero under min praktik och ska söka deras traineeprogram, sa Josette Falck som tar sin examen vid Affärssystemprogrammet senare i vår. Mingelstunden med företagen vid våra postrar känns relevant och avslappnat. Jag gillar kvällens upplägg!

Johan Borg

Johan Borg har gjort praktik hos Esskå Metall. – Jag har drivit ett eget projekt från dag ett och det har varit kul och lärorikt. Jag har försökt skapa spårbarhet i en process och det krävde även nya rutiner för lagerhantering. Han räknade med att knyta bra kontakter under kvällen. – Jag har lärt mig att sammanbinda teknologi med organisation genom att skapa smarta lösningar på komplexa problem. Där har du min pitch.

Alexandra Gunnman

Alexandra Gunnman praktiserade på Kungsbacka kommun. – Jag har lärt mig hur en arbetsplats kan se ut, hur man samarbetar och kommunicerar och hur kulturen ser ut.

Fredrik Haase

Fredrik Haase, Business Developer på Altran, har varit handledare. – Genom att ha en praktikant får vi inblick i Högskolan, och det teoretiska perspektivet gör att hon orkar ställa frågor som man inte gör om man är mitt i verksamheten.

Per Berggren

Per Berggren (till vänster), konsult hos Jeeves, och tog examen på Högskolan förra året. Han ser nu att praktiken var värdefull. – Att vara med mycket ute hos kunden gav väldigt mycket, det är inte riktigt som i skolan. Det är ett intressant program, med rätt inriktning där man tänker både ur kunders, företags och systemets synvinkel.

Lars-Göran Persson och Christer Rehnström

Lars-Göran Persson och Christer Rehnström ansvarar för Arena Affärssystem. De var mycket nöjda med kvällen. – Roligt att så många har kommit hit ikväll och lyssna på studenternas filmer och pitchar. Vi ser även hur alla minglar och verkar trivas med varandra.

Sidan uppdaterad 2018-03-23