Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-05-22. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-05-18

Baxters robotkonst imponerade på juryn

200 robotkonstverk, fördelade på 38 lag från tio länder har tävlat i den internationella tävlingen Robot Art Competition. När vinnarna korades i veckan stod det klart att roboten Baxter placerade sig på en imponerande sjätteplats med sina tolkningar av mänskliga känslor.

Baxter tränas i att känna av och tolka mänskliga känslor i måleri.

HEARTalion (Halmstad University Emotional Art Robot) kom i topp sex i tävlingen Robot Art Competition. Bilderna har tillkommit i ett Masterprojekt på Högskolan i Halmstad, där den sociala roboten Baxter tränas i att tolka mänskliga känslor genom måleri.

Tävlingsbidragen, som har vuxit fram i samarbete med två lokala konstnärer, Dan Koon och Peter Wahlbeck, fick höga betyg av juryn:

”Om den här samlingen med verk visades på ett galleri och jag fick veta att konstnären ville fånga känslor genom färg, komposition och textur – så hade jag köpt (säger en av de professionella jurymedlemmarna). De vågade penseldragen, varma och kalla färgställningarna och den känslokvalitet som uttrycks i bilderna stämmer helt överens – men kändes levande. Älskade dem”, löd motiveringen från juryn.

Ett genombrott för en unik forskning

Dan Koon, som har coachat teamet runt Baxter inför tävlingen, ser det som ett genombrott inom ett unikt forskningsområde:

– Det här borde få teamet att inse att det verkligen är något stort på spåren. De har gjort ett genombrott, inte bara inom konst, utan också genom möjligheten till psykologisk hjälp till många människor. Jag hoppas att styrkeinsatsen inspirerar dem till att fortsätta med det här viktiga arbetet.

Martin Cooney, forskare inom social robotik vid Högskolan i Halmstad och handledare för masteruppsatsen, är stolt över studenternas arbete, som nu har gett dem en prispeng på 2 000 dollar, utöver äran.

– Jag tycker att det är jättehäftigt att vår robots arbete togs emot så väl och att vi dessutom fick lite pengar är en extra belöning, då alla i teamet har arbetat hårt och var väldigt engagerade i den här idén som går ut på att kombinera konst och teknologi på ett sätt som, inom en snar framtid, faktiskt kan hjälpa människor, säger Martin Cooney och tackar alla som har engagerat sig i tävlingen.

– Ett stort tack till arrangören som gav oss den här möjligheten att dela med oss av en liten del av vår dröm. Tack också till studenterna som kämpade för att få ihop allting, till konstnärerna som delade med sig av sin kunskap och till alla dem som var på plats och såg Peter Wahlbeck måla med roboten Baxter. Och ett stort tack också till alla dem som sedan röstade på oss i tävlingen via Facebook, delade, talade om eller tänkte på vad vi gör – och på alla andra sätt stöttade oss.

Team som har mycket att fira

Snart kommer studenterna Sowmya Vaikundham Narasimman och Daniel Westerlund att försvara sin masteruppsats.

Robotteamet kommer att fortsätta undersöka nya möjligheter för den sociala roboten Baxter, vars enda mål är att hjälpa människor och få dem att må bättre.

För teamet, som kom före bland andra MIT i robotkonsttävlingen, står firande på dagordningen.

– Det har varit tal om att fira, kanske med tårta, eller pizza. Det är idéer som jag definitivt anser att vi borde följa upp, säger Martin Cooney.

Text: LOTTA ANDERSSON

Bild: ANDERS ANDERSSON (om inget annat anges)

Många samlades i glasgången på Högskolan dagarna före påsk för att se Baxter måla med den lokala profilen och konstnären Peter Wahlbeck.

Tävlingen Robot Art Competition

Den amerikanska tävlingen "Robot Art Competition" hölls i år för andra gången. 198 bidrag tävlade om prissumman på hundratusen dollar för vinnaren, en summa som till stor del går till välgörenhet.

Vinnarna korades genom att väga Facebookröster (40 procent) mot bedömningarna från en professionell jury (60 procent).

Forskarteamet från Högskolan i Halmstad tävlade som HEARTalion, (Halmstad University Emotional Art Robot)

Roboten Baxters artistnamn för tävlingen var ”Rob Boss”, med anspelning på den amerikanske konstnären Bob Ross.

Martin Cooney, forskare inom social robotik, som leder teamet runt Baxter.

Dan Koon, konstnär och författare, har varit med och coachat teamet runt Baxter.

Forskargruppen på Akademin för Informationsteknologi

Sowmya Vaikundham Narasimman, masterstudent inom intelligenta system.

Daniel Westerlund, masterstudent inom intelligenta system.

Maria Luiza Recenta Menezes, doktorand inom "affective computing" och biträdande handledare för masterstudenterna.

Martin Cooney, forskare inom social robotik och handledare för masterstudenterna.

Sidan uppdaterad 2017-05-22