Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-03-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-03-13

Bloggen Amerikaanalys tar in nya perspektiv och blickar framåt

Bloggen Amerikaanalys lämnar presidentvalet och ser framåt.

Ett år efter att Amerikaanalys.se började följa valupptakten har bloggen lämnat valet för att nu skildra politik och samhällsutveckling i USA på ett bredare plan. Forskarna bakom satsningen, Frida Stranne, Dag Blanck och Erik Åsard, har dessutom fått sällskap av Lars Trägårdh och Stefan de Vylder som kommer att bidra med nya perspektiv som skribenter.

Frida Stranne, fil dr. i freds- och utvecklingsforskning och universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, startade bloggen Amerikaanalys redan 2012. Anledningen var att hon ville tillgängliggöra forskningsbaserad kunskap om amerikansk politik för en bredare allmänhet.

Nylansering med engagerade experter

Inför valet 2016 nylanserades bloggen. Tillsammans med Washingtonbaserade journalisten och författaren Karin Henriksson samt forskarna Dag Blanck och Erik Åsard vid Uppsala universitet skulle Frida Stranne följa, kommentera och bredda bilden av presidentvalet och bidra med analys och diskussion i populärvetenskaplig form, tillgänglig för alla. Bloggen har utöver de fyra USA-kännarna, många initierade gästskribenter som regelbundet bidrar med texter och alla arbetar ideellt.

– När jag startade bloggen var det för att ha en arena där jag kunde lyfta resonemang som jag tyckte var viktiga utifrån min kunskapshorisont men som inte fick plats i medierna. Jag ville kunna lyfta frågor som journalisterna inte ställde och välja ämne oberoende av vad som var dagen "snackis" i medierna. Men också för att få plats att utveckla komplicerade frågor och ge lite djupare förklaringar till saker som sker. Bloggen har utvecklats och tagit nya riktningar men ambitionen är densamma och den delas av oss forskare som är med och skriver, säger Frida Stranne.

Nya tunga namn i bloggen

Nu lämnar bloggen Amerikaanalys.se valet för att följa den fortsatta samhällsutvecklingen och politiken i USA. I samband med det läggs två välrenommerade namn till de redan namnkunniga skribenterna: Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal högskola samt Stefan de Vylder, docent i nationalekonomi.

– Det känns fantastiskt roligt att få ytterligare två välmeriterade skribenter till bloggen. Tillsammans bidrar de med nya frågeställningar och perspektiv, säger Frida Stranne, som känner att det finns ett stort intresse för de frågor och det tilltal som bloggen har, där skribenterna försöker beskriva svåra frågor i en populärvetenskaplig form, utan att förvanska eller förenkla viktiga sanningar.

Positiv återkoppling från läsare

– Vi har fått oerhört mycket positiv feedback, det är många som hör av sig till oss och menar att de lär sig mycket och att de kan lita på vad som skrivs bloggen. Det känns väldigt värdefullt. Vi har lyckats få många följare och journalister som kontaktar oss har ofta läst på Amerikaanalys.se och kanske kan det bidra till att vidga de ingångar och frågeställningar som sedan tas upp i medierna, säger Frida Stranne.

Text: LOTTA ANDERSSON

Frida Stranne, fil dr. i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, startade bloggen Amerikaanalys redan 2012. Bild: MAGNUS KARLSSON

Ny gästbloggare: Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal högskola. Lars Trägårdh har sedan 1970 mest varit bosatt i USA. Han disputerade 1993 i historia vid UC Berkeley och har varit historieprofessor vid Barnard College, Columbia University där han undervisade och forskade om modern svensk och tysk historia. Bild: ERSTA SKÖNDAL HÖGSKOLA

Ny gästbloggare: Stefan De Vylder, nationalekonom och författare till en rad artiklar och böcker som har uppmärksammats internationellt. Han har tidigare bland annat arbetat på Sida och som docent i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Sedan många år verksam som fristående forskare, författare och konsult. Bild: ULLA MONTAN

Sidan uppdaterad 2017-03-14