Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-08-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-08-16

Designstudenter tog sig an utvecklande utmaning

Studenterna har tänkt, ritat och konstruerat sina designprojekt. Årets upplaga av sommarkursen i design genomfördes i samarbete med möbelföretaget Stolab och utmaningen var att tillverka ett multifunktionellt bord. I fredags presenterades projekten och under hösten visas de innovativa prototyperna i glasmontrarna på campus.

Ett multifunktionellt bord stod på schemat för studenterna i årets sommarkurs Designprojekt.

När det stod klart att utmaningen i årets sommarkurs Designprojekt var att konstruera ett bord blev det en överraskning för deltagarna, där de flesta var utvecklingsingenjörer som kanske hade hoppats på en mer teknikbaserad uppgift. Men det visade sig att utmaningen skulle vara nog så lärorik för studenterna, som fick ta på sig designerglasögonen och skapa funktion i kombination med enkelhet – dessutom i trä.

Bordet blev en tuff utmaning

Jonas Råsberg är nyutexaminerad utvecklingsingenjör och samarbetade med ytterligare två utvecklingsingenjörsstudenter i projektet. Tillsammans har de formgivit bordet ”Filippa”, anpassat för den som studerar eller arbetar hemma och behöver kunna utnyttja varje kvadratmeter. Som namnet antyder går bordet att ”flippa upp” till ett arbetsbord med valfritt användningsområde.

– Vi var inte vana vid att arbeta i trä och inte heller att ha så stort fokus på designen. Det var verkligen en utmaning och väldigt lärorikt. Vi fick förhålla oss till enkelheten i kundens befintliga sortiment och vi är jätteglada över att resultatet blev så bra, säger Jonas Råsberg.

Jonas Råsberg visar de smarta funktionerna på bordet ”Filippa”.

Kursen ett karriärval

Kursen är ett lärorikt komplement till ingenjörsutbildningen tycker projektkamraten David Gullbrandsson.

– Jag valde den här kursen som ett sätt att bygga på min utbildning och få ut något extra genom projektledningen och designtänket, säger han.

I sina omvärldsanalyser hade studenterna kommit fram till liknande slutsatser, multifunktion är ett behov på frammarsch. Många arbetar hemifrån och det är få förunnat att ha ett rum som enbart fungerar som kontor.

När matbordet blir arbetsplats

Sitter du vid matbordet och arbetar, är det viktigt att matbordet fungerar även som arbetsplats. Bordet ”Tilt” kan därför vinklas upp till bekväm ställning med hjälp av en låda, där arbetsmaterial sedan snabbt stuvas undan efter arbetsdagens slut.

– Vi hade ingen erfarenhet av finsnickeri. Vi riktade in oss på funktionen och att den skulle följa moderna livsstilsmönster samtidigt som bordet fungerar som matbord både formmässigt och hygieniskt, säger Henriette Börjesson, som till vardags läser produktutveckling på distans vid Blekinge tekniska högskola, bor i London och har varit i Halmstad för sommarkursen.

– Det har varit en väldigt lärorik process och om man skulle få läsa kursen fler gånger och ta sig an ett nytt projekt hade jag gärna gjort det, säger hon.

”Flip” är ett designprojekt av Tim Malmgren, Måns Hansson och Henriette Börjesson.

Projekt i samverkan med möbelexperter

Kursen genomfördes i samarbete med möbelföretaget Stolab, tillverkare av många svenska designklassiker. Stolab agerade beställare och studenterna fick arbeta fram ett koncept utifrån företagets sortiment.

– Det finns någon slags föreställning om att formgivare sitter på sin kammare och ritar som de själva tycker, men design handlar om att möta användaren och förhålla sig till kunden, säger Britta Teleman, som är kursansvarig.

Hon är väldigt nöjd med studenternas arbete och konstaterar att det kanske låter enkelt att tillverka ett anpassningsbart bord.

– Men det är ju det enkla som är det svåra, säger hon.

Att följa studenternas process ger energi

Även Stolabs vd och ägare Martin Johansson var imponerad av studenternas presentationer och tankar.

– Det här är inte någonting som vi har i sortimentet i dag men det finns en stor marknad för multifunktion och det är något som kommer allt mer. Det är väldigt spännande att se studenternas resultat och följa deras process. Det ger energi och är utvecklande även för oss, säger han.

Text: LOTTA ANDERSSON

Bild: IDA FRIDVALL

Kursen som möblerar framtidens hem

I årets sommarkurs Designprojekt fick studenterna designa möbler för framtidens hem, med fokus på livsstilsförändringar i samhället.
Kursens syfte är att ge ett helhetsperspektiv på produktutvecklingsprocessen. Deltagarna får öva sin förmåga att, på ett konceptuellt stadium, utveckla produkter i nära samarbete med företag, öva personliga färdigheter i designmetodik, illustrationsteknik och modellteknik.

Slutprodukterna finns utställda i glaskuberna på campus, mellan hus Q och P från och med vecka 33.

Martin Johansson, vd för Stolab, inspekterar en förstudie av bordet ”Tilt”.

Glada miner när årets designprojekt visades upp på Fab Lab.

Sidan uppdaterad 2017-08-23