Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-03-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-03-06

En tidslinje där besökaren tecknar framtiden

Suzanne Almgren Mason och Ela Aspilaga förbereder för fullt inför internationella kvinnodagen som firas på Högskolan på onsdag. Bild: LOTTA ANDERSSON

Föreläsning, utställning och quinnoquiz med fokus på dåtid, nutid och framtid – så firar Högskolan internationella kvinnodagen.

På onsdag firas kvinnor världen över. Även på Högskolan i Halmstad uppmärksammas internationella kvinnodagen, i år med en utställning som fokuserar på förändring över tid. Och framtiden tecknas av besökaren.

– Vi kommer att göra en tidslinje där framtiden lämnas blank. Den delen av utställningen får besökarna fundera över och fylla i, säger Suzanne Almgren Mason, likavillkorssamordnare på rådet för lika villkor, som tillsammans med högskolebiblioteket står för utställningen som hålls i Hälsoteknikcentrum Hallands lokaler i glasgången på Högskolan.

Lunchföreläsning och "historisk" utställning

Utöver utställningen blir det quiz och en lunchföreläsning med Åsa Bengtsson, universitetslektor i historia, som tar upp "internationella kvinnodagen – en minnesdag för kampen för demokrati och jämställdhet".

Att utställningen kretsar kring rösträttskampen, modet och kvinnors rätt till högre utbildning. Ämnen som hör ihop, enligt Suzanne Almgren Mason.

– Kampen för rösträtt, högre utbildning och tillträde till yrkeslivet innebar ju att modet påverkades mot ett mode med kläder som man kunde röra sig i.

Quiz

Quinnoquizet kommer att fokusera på viktiga årtal och händelser i kvinnorörelsen. Och i det här quizet är det helt okej att googla försäkrar Ela Aspillaga, som är med och ordnar utställningen från Högskolebiblioteket, där man under kvinnodagen kommer att visa upp särskilt utvalda boktips.

– Tanken är att sprida kunskap och de här frågorna får man gärna kolla upp och lära sig, säger hon.

FAKTA

Det här händer på internationella kvinnodagen den 8 mars

Lyssna till Åsa Bengtsson, universitetslektor i historia, som talar om "internationella kvinnodagen – en minnesdag för kampen för demokrati och jämställdhet" kl. 12:15–12:45.

Arrangemangen pågår mellan kl. 11 och 13, men utställningen kommer att vara öppen för besökare under hela dagen.

Sidan uppdaterad 2017-03-07