Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-03-22. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-03-22

Ett utmanande uppdrag mötte utbytesstudenter

Utbytesstudenter fick testa sina färdigheter på HMS.

När HMS Industrial Networks i Halmstad lanserar sin senaste produkt i dagarna har företaget haft 42 par nya ögon på marknadsföringsplanen. Utbytesstudenterna som läser kursen ”Utveckling av nya produkter och tjänster” vid Högskolan i Halmstad fick spåna fram idéer åt det internationella företaget under två intensiva dagar.

HMS Industrial Networks i Halmstad har gott om kopplingar till Högskolan i Halmstad. Idén till företaget föddes i ett examensarbete och företaget har i dag över 500 anställda i 13 länder. Huvudkontoret finns i Halmstad och med ett ständigt behov att rekrytera medarbetare som gör att företaget ligger i framkant.

– Att få in ny kompetens är jätteviktigt. Vi letar alltid efter nytt folk, säger Henrik Arleving, som själv gick en utbildning i datasystemteknik på Högskolan i Halmstad och som nu är produktansvarig på HMS marknadsavdelning.

Studenter fick spåna idéer

Det var han som nyligen gav utbytesstudenterna från Högskolan en utmaning – att komma med nya idéer om hur affärsmodellen för ett ny produkt skulle kunna se ut med särskild fokus på hur produkten kunde marknadsföras på ett nytt sätt för att nå kunderna .

– Vi arbetar med att skapa produkter som kommunicerar mellan olika enheter. Nu lanserar vi en plattform där kunden själv kan programmera hårdvaran och anpassa produkten efter sitt behov, säger Henrik Arleving och förklarar att det här är en ny utveckling och därför behövs en ny sorts marknadsföring.

– Det ska bli jättespännande att höra vad studenterna har för tankar.

Inne i ett mötesrum på HMS brainstormar en av fem studentgrupper och det närmar sig lunchpaus. Studenterna talar om att få med sig ”influencers”, bloggare, ”Youtubers” – alla aktörer med räckvidd som kan stärka produkten.

Maya Hoveskog, universitetslektor i industriell organisation

Satsningen större i år

Maya Hoveskog lyssnar och coachar. Hon är universitetslektor i industriell organisation och har hållit kursen under flera år. Momentet där studenterna löser uppgifter i samverkan med företag är återkommande, men i år satsar man större. En halvdag har blivit till en och en halv dag och alla studenter är samlade på samma företag. Maya Hoveskog ser mötet med utbytesstudenterna som en ren vitamininjektion.

– Jag laddar verkligen batterierna genom den här kursen. Det är spännande att få träffa ungdomar från hela världen, som läser olika utbildningar och har med sig olika erfarenheter.

Maya Hoveskog tror att den här utmaningen gör skäl för sitt namn.

– Det här är utmanande. HMS har stor erfarenhet av att jobba med både kunder och business to business, alltså med företag. Men digitaliseringen ställer nya krav och HMS måste hela tiden försöka bli bättre. En workshop som den här ger studenterna möjlighet, att ta in nya idéer som inte är färgade av HMS specifika synsätt . Utmaningen är tuff eftersom studenterna är mer vana vid att jobba med produkter mot konsument, inte mot industri.

Studenterna bidrar med nytänk

Det som studenterna kan tillföra är just nya ögon. De har inte hela bilden, men är därför inte heller färgade av den tekniska kunskapen och kan se saken med nya ögon.

De 42 studenterna kommer från tio olika länder och täcker in nästan alla världens kontinenter. För många av dem bjuder Halmstad på ett kallare och råare klimat än vad de är vana vid men Taufikatu Iddrisu är inte avskräckt. Hon kommer från Ghana, studerar en ledarskapsutbildning i Ryssland och är nu på utbyte i Halmstad.

– Jag trivs här, det är en trevlig högskola. Och det är betydligt kallare i Ryssland, vintern här är helt okej. Jag tar min examen nästa år och jag funderar på att söka en master på Högskolan i Halmstad, det är en bra högskola, säger hon.

Välbehövlig paus i idéarbetet på HMS.

Kommer tillbaka till Högskolan

Maya Hoveskog förklarar att Taufikatu Iddrisu inte är ensam i sina funderingar. Studenter från den terminslånga kursen har under åren kommit tillbaka till Högskolan i Halmstad för att läsa sin masterutbildning, vilket är ett gott betyg för lärosätet, konstaterar Maya Hoveskog.

För Gabriel Zunino Packer från Brasilien är de många utbytena med företag något nytt.

– Jag är van vid att det som händer i skolan stannar i skolan.

Han läser till byggnadsingenjör och förklarar att det här med Internet of things och Open source-koder som delas mellan programmerare på nätet är något nytt – mer abstrakt – men konstaterar samtidigt att tekniken flyttar in i väggarna i nya hem, en viktig erfarenhet att ha med sig.

Men han kommer inte att bosätta sig i Halmstad

– Det är för kallt, säger Gabriel Zunino Packer.

Industridoktorand på HMS

Hade han valt Halmstad kunde han ha fått en chans liknande den som HMS guide för dagen, Michal Lysek.

Michal började jobba på HMS 2012 som mjukvaruutvecklare, men sedan 2014 är han industridoktorand i innovationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad men anställd på HMS.

– HMS är ett innovativt företag, som är sprunget från en innovation. Mitt jobb är att se hur HMS har varit, är och ska fortsätta vara innovativa. Alltså dåtid, nutid och framtid, säger industridoktoranden som arbetar parallellt med innovationsprojekt åt företaget.

Text: LOTTA ANDERSSON
Bild: IDA FRIDVALL

Michal Lysek, industridoktorand på HMS

Taufikatu Iddrisu, utbytesstudent från Ghana, som läser i Ryssland

Henrik Arleving, produktansvarig på HMS marknadsavdening

Gabriel Zunino Packer från Brasilien

Sidan uppdaterad 2017-03-22