Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-09-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-09-15

Femårsjubileum för Kinasamarbete

I veckan välkomnades 30 ingenjörsstudenter till Högskolan i Halmstad från det kinesiska universitetet Shanghai Dianji Universty – för femte året i rad. Nytt för i år är att även studenter från Högskolan senare i höst ska åka på utbyte till samma universitet.

På våning 22 i Trade center står en grupp finklädda kinesiska studenter och väntar på rektorstal och välkomstmiddag. Det är samarbetet med det kinesiska universitetet Shanghai Dianji University (SDJU) som fyller fem år. Rektor Stephen Hwang talar om att studenterna ska utnyttja chansen att utvecklas under de tre månader de ska vara i Halmstad.

– Se era studier här i Sverige som en möjlighet att uppleva nya saker. Använd den möjligheten till att verkligen utvecklas och lära er att vara kreativa i ert framtida yrke, säger han i sitt välkomsttal.

Rektor Stephen Hwang välkomnade studenterna.

Rektor Stephen Hwang välkomnade studenterna.

Mer än bara studier

Mike Danilovic är projektledare och professor i industriell organisation med inriktning mot innovation och management of technology. Han var med och startade samarbetet med SDJU för sju år sedan genom forskning inom vindkraft, och det kinesiska lärosätet har utsett honom till ”Distinguished Overseas Professor”. Programmet Research and Study Program In Wind Power Innovation handlar om mer än det akademiska för studenterna. De lär sig att se tekniken i en affärsmässig kontext genom bland annat studiebesök, förklarar Mike Danilovic.

– Som en bieffekt lär de sig också den svenska pedagogiken och mer om den västerländska marknaden. Det är något som man inte kan studera sig till och jag är väldigt stolt över att vi kan ge dem den kunskapen här, säger han.

Studenterna och projektledarna i samarbete med Shanghaiuniversitetet SDJU.

Blir ett utbytesprogram

I år kommer dessutom studenter från Högskolan i Halmstad att få samma möjlighet fast i Shanghai i Kina. Tolv av lärosätets studenter ska under hösten studera två valbara kurser på SDJU, besöka cirka 16 företag och science park-anläggningar samt lära sig grunderna i mandarin. Det är något Mike Danilovic är väldigt glad över, och han hoppas att samarbetet kommer att kunna fortsätta och utvecklas i framtiden.

– Det finns en så stor utvecklingspotential i detta samarbete med SDJU, vi lär oss mycket om det kinesiska samhället, företagen och marknaden och knyter kontakter inom både forskning och med företagsvärlden. Framför allt hoppas jag att ännu fler studenter väljer att ta chansen att studera i Kina nästa år, säger han.

Text och bild: TOVE NORDÉN

Jag hoppas att ännu fler studenter väljer att ta chansen att studera i Kina.

Mike Danilovic 

Mike Danilovic

Mike Danilovic är projektledare för Högskolans samarbete med Kina.

Sidan uppdaterad 2017-09-18