Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-10-16. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-10-03

Forskning lockade besökare till Stadsbiblioteket

Under fredagen och lördagen var det tema forskning på Stadsbiblioteket i Halmstad, under årets ForskarFredag. Då kunde Halmstadsborna och andra hallänningar träffa forskare, ställa frågor och göra spännande experiment.


Utanför biblioteket vajar Högskolans flagga i vinden och solen lyser genom Arne Sikös kikare. Han är en del av projektet Science Safari, en buss full med lärorika och roliga experiment, som just nu står parkerad utanför Stadsbiblioteket. Arne Sikö visar nyfikna besökare hur man genom kikaren kan se reflektionen av fläckarna på solen avbildas genom kikaren på ett bit vit kartong.

– Det är så roligt att träffa alla barn och berätta för dem om allt fantastiskt som finns i vår värld, allt från svarta hål till hur gravitationen fungerar. Och om solens fläckar, det är populärt, säger Arne Sikö.

Spännande aktiviteter

Inomhus pågår en workshop för de yngre i form av uppfinnarklur och roliga experiment med Inga Ingenjör. Här finns också Maker Space med prova på-aktiviteter och möten med forskare och andra experter från Högskolan i Halmstad som visar sociala robotar, digital brodyr, Virtual Reality, kopplingschema, en robothand mer mera. Till Virtual Reality-glasögonen är det kö och en strid ström med besökare rör sig runt mellan de olika stationerna i biblioteket. Vid Digitalt laborativt centrums station står Anna Sahlman med sin son Olle, fem år, och testar beebotar, robotar som barn från förskoleåldern kan öva programmering med. Det är första gången Anna Sahlman besöker ForskarFredag, och hon tycker att besöket har varit trevligt.

– Det har varit jättebra, det är speciellt roligt att barnen får testa på egna saker. Vi var på workshop med Inga Ingenjör innan, där var barnen med och gjorde egen läsk och det tyckte de var kul, säger Anna Sahlman.

Totalt besökte över 500 personer ForskarFredag på Stadsbiblioteket under fredagen och lördagen.

ForskarFredag ger alla Halmstadbor chans att få ta del av den intressanta forskning som bedrivs på Högskolan i Halmstad.

Text: TOVE NORDÉN
Bilder: MAGNUS PERSSON

ForskarFredag i Halland

Arrangeras av Europa Direkt Halland, Halmstad kommun, Högskolan i Halmstad och Science Safari. Nationellt samordnas ForskarFredag av Vetenskap & Allmänhet.

Sidan uppdaterad 2017-10-16