Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-04-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-04-14

Hackathon för smart miljö och delad kunskap

Syftet med "smart environment PhD hackathon”, som avgjordes den 7 april, var att föra samman doktorander från Högskolans olika akademier. Fyra lag tog fram lösningar som kan göra vårt samhälle mer hållbart, effektiv och intelligent.

Vinnarna av PhD Hackathon 2017

Det vinnande projektet Fridge WOK syftar till att minska matsvinnet. Vinnarlaget, som bestod av Yuantao Fan, Hassan Nemati, Julia Malmborg och Maytheewat Aramrattana, fick 1000 kr var att köpa böcker för.

– Vi ville skapa ett event där alla Högskolans doktorander kan jobba tillsammans. Fyra lag skapades, med tre till fyra forskarstudenter från olika forskningsområden i varje lag. Uppdraget var att föreslå en digital och miljösmart lösning på ett aktuellt problem, säger Deycy Janeth Sánchez Preciado, doktorand vid Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap och en av arrangörerna av hackathon för doktorander.

Eventet organiserades av HRSS – Halmstad Research Student Society, som är en självständig organisation för doktorander. Lukas Linnér var en av deltagarna:

– Hackathon har varit spännande, och det var roligt att träffas i det här sammanhanget. Inom HRSS har vi haft olika sociala aktiviteter, men genom ett initiativ från vår tidigare rektor Mikael Alexandersson fick vi chansen och resurserna att organisera ännu mer utbyte mellan Högskolans olika akademier, säger Lukas Linnér.

Viktigt samarbete

– På det här sättet kan vi dela tankesätt och kunskap från olika områden. Många av oss som är här i dag är framtidens forskare på Högskolan. Om vi samarbetar gynnas det tvärvetenskapliga arbetet inom vårt innovationsdrivande lärosäte, säger Lukas Linnér.

Huvuddelen av arbetet gjordes under eventets sista dag, den 7 april. Lagen fick löpande coachning och återkoppling från delar av juryn och från andra rådgivare. Efter en avslutande presentation av varje lag, valde juryn ett vinnande projekt baserat på ett antal förutbestämda kriterier.

Juryn bestod av forskare från olika delar av Högskolan: Stefan Byttner från Akademin för informationsteknologi, (ITE), Ingela Skärsäter från Akademin för hälsa och välfärd (HOV), Cecilia Björken-Nyberg från Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) och Magnus Holmén från Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap (ETN). Rådgivarna var Peter Uppman från Connect och Conny Nilsson från ALMI.

Vinnarna har lösningen för att minska matsvinnet

Det vinnande projektet, Fridge WOK (Waste Or cooK), lyckades få höga poäng i alla kriterier. Fridge WOK innebär att allt i ditt kylskåp registreras i en digital plattform. Den kan sedan exempelvis föreslå vad du ska laga för att undvika att slänga mat. Den kan också rekommendera vilka varor du ska köpa och berätta vad du redan har hemma.

– Juryn tyckte att projektet adresserade ett angeläget problem i vårt samhälle – att mycket mat bara slängs i soporna. De ansåg att Fridge WOK har potential att lyckas och att konceptet går att skala upp, säger Hassan Nemati, som var del av det vinnande laget och som är doktorand vid Akademin för informationsteknologi (ITE).

Vinnarlaget hade fyra medlemmar: Julia Malmborg (ETN/HOV), Hassan Nemati (ITE), Yuantao Fan (ITE) and Maytheewat Aramrattana (ITE). De fick 1000 kronor var att köpa böcker för, och även möjligheten att få ytterligare coachning om de väljer att gå vidare med sin vinnande idé.

– Det har varit en jättebra erfarenhet! Genom effektiva gruppdiskussioner lyckades vi definiera matsvinn som en viktig utmaning i vårt samhälle och föreslå en lösning. Vi hoppas att Fridge WOK kan bli verklighet genom ett forskningsprojekt eller en masteruppsats, säger Hassan Nemati.

Årets hackathon för doktorander var det första på Högskolan.

– Efter den här erfarenheten hoppas vi på att göra om det nästa år, säger Deycy Janeth Sánchez Preciado.

 De fyra hackathonprojekten var:

  1. Smart Digital Dual Career Environment – ett sätt att kombinera sport och karriär
  2. Fridge WOK (Waste Or cook) – minska matsvinnet genom att koppla upp din kyl och frys
  3. Guide of Thrones – en app som hittar den närmaste och renaste toaletten
  4. The wellbeing of PhD students – ett sätt att kontinuerligt mäta doktorandes hälsa
Teams, jury and advisors of the 2017 PhD Hackathon

Förhoppningen är att hackathon för doktorander blir ett årligt återkommande event på Högskolan.

Text: KRISTINA RÖRSTRÖM OCH LOUISE WANDEL

Foto: LOTTA ANDERSSON OCH KRISTINA RÖRSTRÖM 

PhD Hackathon, work in progess

Den sista och avgörande dagen för årets doktorand-hackathon var den 7 april. Alla fyra lag fick fick löpande coachning och återkoppling från delar av juryn och från andra rådgivare.

PhD Hackaton organiser Deycy Janeth Sánchez Preciado.

Deycy Janeth Sánchez Preciado, doktorand vid Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap och en av arrangörerna av årets hackthon.

Uppdraget var att föreslå en digital, miljösmart lösning på ett aktuellt problem.

- Deycy Janeth Sánchez Preciado.

Sidan uppdaterad 2017-04-14