Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-11-21. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-09-25

Hedersdoktor med engagemang för idrotten och hemorten

Efter 30 år som elitspelande pingisproffs och en mängd fina titlar har nu Jörgen Persson ytterligare en – hedersdoktor i hälsa och livsstil vid Högskolan i Halmstad.

– Jag är glad och hedrad! Att bli doktor var ingenting som fanns i min värld som barn – det var pingisspelare som gällde. Det känns coolt att kunna titulera sig hedersdoktor!

Ambassadör för lag-VM i bordtennis

Samverkan med omgivande samhället går som en röd tråd genom Högskolans utbildning och forskning – och att utse Jörgen Persson till hedersdoktor passar väl in i lärosätets profil inom hälsa och livsstil. Högskolan samarbetar med Hallands idrottsakademi, Hallands idrottsförbund och Svenska bordtennisförbundet, där Jörgen Persson är en av nyckelpersonerna.

Jörgen Persson har genom åren visat ett stort engagemang för både sin idrott och för sin hemort, och han har stor roll i att lag-VM i bordtennis 2018 hamnade just i Halmstad.

Under lag-VM, som går av stapeln den 29 april–6 maj 2018, har Jörgen Persson rollen som ambassadör. 72 länder deltar och att tävlingen hålls i en så liten stad som Halmstad är unikt.

För Jörgen Persson blir det hemmaplan på två sätt.

– Jag känner mig hemma i pingisen, och det känns väldigt speciellt att få vara med och arrangera en så här stor tävling här i Halmstad.

När Högskolan i Halmstad 2015 hade besök från Shanghai Dianji University fick rektorn Hu Sheng möta Jörgen Persson under en vänskapsmatch. Bild: Anders Andersson

Forskningskonferens med fokus på bordtennis

Högskolan deltar i arrangemanget som ”akademisk partner” och ordnar dagarna före tävlingsstarten en forskningskonferens med speciellt fokus på bordtennis (The Science and Practice of Racket Sports for Improved Performance and Health). Konferensen äger rum den 25–27 april, och Jörgen Persson kommer att vara delaktig som representant för idrotten.

­– Under åren har jag lärt mig hur viktigt det är med samverkan och ”teamwork” för att saker ska hända. Vi behöver vara flera som jobbar mot samma mål och jag ser fram emot att samarbeta ännu mer med Högskolan framöver.

Lång och framgångsrik karriär

Jörgen Persson började spela pingis som femåring hemma i vardagsrummet på Vallås i Halmstad. Som nioåring var han med i ungdoms-SM och i decennier därefter avlöste framgångarna varandra. I sin över 30-åriga idrottskarriär har han vunnit VM-guld i singel och i lag, samt flera EM-guld. Han har representerat Sverige vid hela sju olympiska spel.

Efter OS 2012 valde han att sluta proffskarriären, men spelandet håller han i gång.

– Jag åker till hallen i Halmstad Arena några gånger i veckan. Ibland sitter jag bara där med min väska en stund, kompisarna kan skratta åt det. Jag gillar gemenskapen, och att kunna bidra med tips eller sparra när det behövs.

Säljer mjölk i Kina

Annars råder det ingen brist på sysselsättning för Jörgen Persson. Efter elitkarriären har han gett sig in på en annan bana – inom den kinesiska mjölkbranschen. Just nu lanserar han tillsammans med en kompanjonen Bengt Darhult mjölkpulvret ”Milk for Champions” i Kina.

– När jag bodde i Kina såg jag att det saknades svenskt mjölkpulver på marknaden – och vi som är så duktiga på mjölk! Efter att ha jobbat med detta i fyra år är det nu äntligen på gång och kartongerna redo att skickas ut. Det känns otroligt spännande!

Hedersdoktor, entreprenör och ambassadör för lag-VM i bordtennis 2018. För Jörgen Persson råder det full aktivitet efter elitkarriären. Bild: Ida Lövstål

Coachar pingislag i tv

För tillfället blir det inte bara många resor till Kina, utan även till Malaysia. Under hösten coachar Jörgen Persson pingisspelare i en tv-show där. Han är tränare för ett lag med sex spelare, däribland ett par svenskar, som spelar matcher på tid i direktsändning.

Jörgen Persson har tidigare bott i Kina, Japan, Tyskland, Norge och Qatar.

– Halmstad har alltid känts som mitt hem, även när jag har bott utomlands. Men är jag för länge i Halmstad blir jag rastlös – jag har varit ute och flugit så mycket ända sedan tonåren och tycker att det är skönt att komma ut, säger han.

Internationalisering och nollning

Just internationalisering ligger Jörgen Persson varmt om hjärtat, och han ser mycket positivt på Högskolans samarbeten i andra delar av världen. Han har varit med vid ett par av Högskolans internationella utbytesträffar, bland annat vid ett besök från Shanghai Dianji University, då universitetets rektor fick utmana pingislegendaren i en match.

Jörgen Persson har också kopplingar till Högskolans utbildning Professionell idrottskarriär och arbetsliv, där bordtennis är en av två profilidrotter. Programmet vänder sig till personer som vill elitsatsa inom en idrott och samtidigt läsa en högskoleutbildning, och Jörgen Persson har med sin erfarenhet gett värdefull input i arbetet med utbildningen.

– Jag tycker det är bra att ge möjlighet att kombinera idrott med studier. Alla kan eller vill inte hålla på med sin idrott på heltid, och det är bra att kunna ha något vid sidan om.

Han ser ett stort värde i att ha en högskola i Halmstad och regionen.

– Högskolan gör att det kommer duktigt folk hit, och stan blir mer internationell. Och jag gillar nollningen, den verkar rolig med en bra gemenskap. Det gör mig faktiskt lite sugen på att bli student.

IDA LÖVSTÅL

En av fem hedersdoktorer

Jörgen Persson är en av fem hedersdoktorer vid Högskolan i Halmstad. De övriga är:

Nicolas Hassbjer (informationsteknologi, 2011)

Jan Einar Blomquist (innovationsvetenskap, 2011)

Maj-Britt Sandlund
(hälsa och livsstil, 2013)

Gun-Britt Lydén
(hälsa och livsstil, 2017)

Hedersdoktorerna utnämns av Högskolans forsknings- och utbildningsnämnd, som en uppskattning för framstående insatser med anknytning till Högskolans verksamhetsområde.

Under åren har jag lärt mig hur viktigt det är med samverkan och ”teamwork” för att saker ska hända.

"Tummen upp för Högskolan." Jörgen Persson menar att det betyder mycket att ha en högskola i regionen – det bidrar både med kompetens och internationalisering. Bild: Ida Lövstål

Sidan uppdaterad 2017-11-21