Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-02-08. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-02-07

100 barn fyllde DLC i torsdags när Stenstorpsskolan kom på besök.

Högskolan blev Hogwarts för en dag

Det var en Head Mistress värdig Harry Potter och hans kamrater på ”Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry” som välkomnade Stenstorpsskolans fjärde- och femteklassare till Digitalt laborativt centrum (DLC) och en alldeles särskild skoldag.

Högskolans nyöppnade DLC går för högtryck sedan starten i höstas och lockar besökare från alla håll. I centrum för verksamheten står experimentlusta, kreativitet och samarbete. Det var också temat för dagen när 100 elever från Stenstorpsskolan intog Högskolan i torsdags.

Universitetsadjunkt, Veronica Brock agerade Head Mistress i full mundering och välkomnade eleverna till denna speciella skoldag som genomfördes helt på engelska.

Men även om hon fick ha på sig manteln, var det här lärarstudenternas show.

– Studenterna har planerat och kommer att genomföra temadagen som ett projektarbete, säger Veronica Brock och förklarar att detta är en testomgång och om det faller väl ut kan konceptet återkomma nästa år.

Veronica Brock agerade Head Mistress och hälsade barnen välkomna till en temadag helt på engelska.

Studenter har gjort praktik på skolan

Flera av lärarstudenterna har haft sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Stenstorpsskolan och det var så Fatlind Berisha kom på att skolan kanske var intresserad av att delta i en engelsk temadag i labbmiljö.

– Jag har gjort tre VFU-perioder på Stenstorpsskolan och jag trodde att de skulle vara intresserade av det här, och det var de!

Eleverna delades in i lag, med namn efter Londons sevärdheter. De fick en magisk penna som skulle ge mod och styrka under temadagen

Fatlind Berisha ledde lag Wembley, som inledde dagen med drama för att fortsätta till visualisering och avsluta i experimentverkstaden Hjärnverket – där saker hade rykte om sig att explodera. Och förhoppningarna infriades.

Saker både imploderade och exploderade i experimentverkstaden.

Det small om experimenten i Hjärnverket

Vid ett bord flög burkar i luften och det pyste och small. Vid ett annat bord var det implosion som gällde när en aluminiumburk utsatts för värme under tryck.

Valdemar Lauer, som går årskurs fyra på Stenstorpsskolan, fick välja att skaka ut C-vitamin, bakpulver eller citronsyra i vatten, sätta på locket och vänta på reaktionen som i vissa fall fick både burkar och barn att hoppa högt.

– Experimenten var det roligaste, säger Valdemar på väg ut till dagens sista samling där diplom delades ut till eleverna för väl genomförda studier på Hogwarts, förlåt, Högskolan i Halmstad.

Text och bild: LOTTA ANDERSSON

Lärarstudenten Fatlind Berisha labbade tillsammans med elever i Hjärnverket.

"Det roligaste på hela dagen" Valdemar Lauer gillade experimenten i Hjärnverket.

"Det roligaste på hela dagen" Valdemar Lauer gillade experimenten i Hjärnverket.

Sidan uppdaterad 2017-02-08