Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-08-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-07-04
Bild: Linda Carlsson

Högskolan i Halmstad blir akademisk utbildningspartner till lag-VM i bordtennis 2018

Högskolan i Halmstad tar sin framgångsrika forskning inom idrott och idrottspsykologi vidare, inte bara inom Sveriges gränser utan också internationellt. Det är nu klart att Högskolan tar plats som akademisk partner till lag-VM i bordtennis som går av stapeln i Halmstad 29 april till 6 maj 2018, en satsning som utgår från Högskolans och Hallandsidrottens gemensamma plattform, Hallands idrottsakademi.

Avtalet omfattar en serie aktiviteter som utspelar sig före, under och även efter själva mästerskapet. Hallands största idrottsfest någonsin startar på allvar redan onsdagen 25 april då Högskolan står som värd för en internationell forskningskonferens där bordtennisen kommer att spela en central roll. Ett hundratal forskare, tränare och idrottare väntas ansluta till konferensen som under tre dagar belyser forskning och praktik inom racketidrott – allt från personlig prestation och hälsa till utveckling av nya material eller träningsmetoder.

Skapar mervärde

Satsningen som helhet applåderas av Halmstad Convention Bureau som nyligen inledde ett samarbete med Högskolan med syfte att öka omfattningen av just möten och konferenser.

– Ett alldeles lysande initiativ. Det är alltid lika härligt att konstatera hur offensiva satsningar och större evenemang skapar mervärde i form av sidoaktiviteter och tydliga mötesplatser. Högskolan i Halmstad är just en sådan naturlig mötesplats som vi ska utnyttja ännu bättre i framtiden, säger Ann Johansson, chef för Halmstad Convention Bureau.

Högskolan bidrar även under själva VM-turneringen i Halmstad Arena på den öppna scen där intressanta forskare, föreläsare och idrottspersonligheter kommer att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till besökare.

Idrottsrörelsen ska engageras

En annan mycket viktig målsättning som nu lyfts fram av VM-organisationen, Högskolan och Hallandsidrotten gemensamt är att engagera hela den halländska idrottsrörelsen i VM-arrangemanget.

– Från vår sida så är vi jättenöjda och glada över avtalet. Högskolan är en väldigt viktig regional partner och det är oerhört glädjande att man tillsammans med Hallandsidrotten blir en aktiv och kunnig medspelare till VM-organisationen. Avtalet har en bred inriktning och det råder ingen tvekan om att upplägget kommer att berika hela upplevelsen kring VM för såväl publik som för oss arrangörer, menar Johnny Ewerstein, projektledare för lag-VM 2018 i Halmstad.

”Högskolan i framkant inom idrottsområdet”

För Högskolan är det något helt nytt att gå in som avtalspartner i en stor idrottsturnering, och företrädarna för ämnena inom idrott och hälsa är glada över samarbetet.

– Partnerskapet med VM-organisationen ger oss ett ypperligt tillfälle att visa upp våra internationella utbildningar för en stor global idrottsvärld. Forskningskonferensen här på Högskolan blir en naturlig del av vår verksamhet och våra duktiga studenter får möjligheter att visa upp sig. Faktum är att Högskolan historiskt sätt har en tradition av att alltid ligga i framkant när det gäller innovativ forskning och utbildning inom idrottsområdet. Att spela en aktiv roll inför och under lag-VM i bordtennis ligger därför helt i linje med våra ambitioner, konstaterar en mycket nöjd Anders Nelson, chef på Akademin för hälsa och välfärd.

”Att spela en aktiv roll inför och under lag-VM i bordtennis ligger helt i linje med våra ambitioner”, säger Anders Nelson, chef på Akademin för hälsa och välfärd. Bild: Anders Andersson

Fakta

Destination Halmstad och Svenska Bordtennisförbundet arrangerar lag-VM i bordtennis 29 april–6 maj 2018 i Halmstad Arena. Totalt deltar 72 lag på dam- respektive herrsidan och över 350 miljoner tv-tittare beräknas följa evenemanget.

Forskningskonferensen vid Högskolan i Halmstad den 25–27 april 2018 har namnet ”The Science and Practice of Racket Sport for Improved Performance and Health: Special Focus on Table Tennis”. Den vänder sig till forskare, idrottare, tränare, och andra ledare och nyckelpersoner inom racketsport. Konferensen har tre teman: ”hälsa och innovation”, ”prestationsidrott” och ”idrotts­vetenskap” som kommer att belysas genom key note-före­läsningar, seminarier och work­shops, med perspektiv från både breddidrott och elitidrott, inom såväl teori som praktik.

Samverkanspartner är Internationella Bordtennis­förbundets medicinska och vetenskapliga kommitté, Svenska Bordtennisförbundet, Hallands Idrottsförbund och SISU Idrotts­utbildarna, Halmstads kommun och Ping Pong Power.

Sidan uppdaterad 2017-08-23