Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-04-21. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-04-21

Kombinerar du elitidrott med högskolestudier?

Det krävs mycket för att bli framgångsrik i en idrott. Det krävs ännu mer för att lyckas kombinera idrottssatsningen med lika framgångsrika studier. På Högskolan i Halmstad finns nu ett stöd för de som vill ha både och. Nätverket för idrottssatsande studenter, NISS, har sin första träff på tisdag.

På Högskolan finns nu extra stöd för de studenter som vill kombinera sina studier med en elitidrottssatsning. På tisdag drar första träffen för Nätverket för idrottssatsande studenter igång (NISS). Foto: JOSEFIN ODENRING.

Kan du hantera stress, har en förmåga att prioritera och använda din tid effektivt, vet hur du ska återhämta dig och är självdisciplinerad? Då har du flera av de kompetenser som krävs för att lyckas kombinera en elitidrottssatsning med studier – en så kallad dubbel karriär.

I EU-projektet Gold in Education and Elite Sport (GEES) – där forskare från Högskolan i Halmstad tillsammans med Riksidrottsförbundet ingick – studerades 38 kompetenser för att lyckas med en dubbel karriär.

– De svenska resultaten från GEES visade dessvärre att idrottande studenter upplever ett starkt behov av att utveckla dessa centrala kompetenser, säger Lukas Linnér, doktorand vid Högskolan i Halmstad som var delaktig i EU-projektet. Lukas Linnér är nu också en av de inom Högskolans idrottsakademi som tillsammans med Hallands idrottsförbunds startat Nätverket för idrottssatsande studenter (NISS).

Vad är NISS?

– NISS är ett nätverk för studenter som utövar en målmedveten idrottssatsning i kombination med sina studier. De har alltså dubbla karriärer. Genom NISS får studenterna stöd såväl i sin idrottsutveckling som i sina studier.

Varför startar ni NISS?

– Vi vill hjälpa idrottsstudenter att både satsa på sin idrott och på sin utbildning, de ska inte behöva välja antingen eller. Högskolan har en lång tradition av idrottsutbildning och idrottsforskning. Forskningen har gett oss stor förståelse för vilka behov idrottsstudenterna har och vilket stöd de behöver. Via Högskolans grundutbildning Professionell idrottskarriär och arbetsliv har vi dessutom ett uppbyggt stöd för elitidrottssatsande studenter och genom NISS vill vi möjliggöra och utveckla detta för fler idrottare som studerar på Högskolan.

Vad får studenter som är med i NISS ta del av?

– NISS samlar mångårig erfarenhet, kunskap och forskning om idrottsfrågor och relevant stöd till idrottsstudenter. Rent konkret kommer de exempelvis att få ett nätverk av expertstöd med fystränare vid gymmet på campus, sjukgymnast, kostrådgivare och idrottspsykologisk rådgivare. Vi kommer även anordna workshoppar på olika teman. Men en jätteviktig faktor är också att studenterna får träffa likasinnade, som vill satsa på både idrott och studier.

Hur går man med i NISS?

– Alla studenter som bedriver en satsning på hög nivå i sin idrott i kombination med studier vid Högskolan i Halmstad är välkomna att vara med. Du anmäler dig på hh.se/niss. Första träffen är tisdagen den 25 april.

Text och bild: HANNA CARMVALL

Lukas Linnér är en av de inom Högskolans idrottsakademi som tillsammans med Hallands idrottsförbunds startat Nätverket för idrottssatsande studenter (NISS).

Sidan uppdaterad 2017-04-21