Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-10-13. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-08-18

Med sikte på att bli Sveriges bästa studentstad

I dag startade årets nollning av de nya högskolestudenterna och Högskolan är med och välkomnar dem tillsammans med Halmstads kommun. Ett nytt samarbete ska göra det ännu lättare för studenterna att trivas i sin nya hemkommun, men också visa Halmstadborna att studenterna och Högskolan är en viktig del av Halmstad.

Halmstad hjärta student är samarbetet som siktar på att göra Halmstad till årets studentstad.

Som ett led i att bli en bättre studentstad – och på sikt kamma hem titeln ”Årets studentstad”, samarbetar kommunen, Högskolan och studentkåren i det nystartade projektet ”Halmstad hjärta student”.

– Vi är stolta över vår högskola. Studenterna är viktiga för Halmstads utveckling, vi är måna om att studenterna ska trivas i Halmstad och att de även ska kunna se en framtid här. Andra kommuninvånare ska kunna ta del av det mycket positiva som studenterna bidrar med till vår stad, säger biträdande kommunchef Catharina Rydberg Lilja, Halmstads kommun, som själv deltar i projektet.

Bra start i studentlivet

Nollningen i Halmstad är en av Sveriges mest uppskattade bland nya studenter. Den är frivillig, drogfri och sker före terminsstart. Det som kan verka märkligt för dem som inte själva deltar, är noga planerat och syftar till att ge studenterna en bra start i studentlivet genom att man träffar sina nya studiekamrater under lekfulla former och ofta får uppdrag som ska lösas tillsammans. Klassen svetsas samman. Ett av dessa uppdrag är att bygga en flytande farkost som klarar en regatta över Nissan. Klasserna tävlar mot varandra och det är inte alltid det går som de hade tänkt sig!

Stephen Hwang, Hanne Göransson och Catharina Rydberg Lilja vill se Halmstad som årets studentstad.

Marknadsför regattan

Årets regatta går av stapeln i Nissan, vid Picassoparken, lördagen den 26 augusti. Starten sker klockan 11.00, och i år hjälps kommunen och Högskolan åt att marknadsföra regattan och att möta studenterna och publiken. En speaker kommer att finnas på plats så att det blir enklare att följa med i vad som händer, och det blir både kvalheat och final. Studenterna har tidigare även hälsats välkomna på kommunens ljusskylt vid E6. En rad andra aktiviteter har också satts igång, för att knyta studenterna närmare Halmstad, till exempel studentolympiaden, politikerträffar och ett karriärsamarbete.

– Jag är väldigt glad att Halmstads kommun engagerar sig i våra studenter – i allt från boende och studentinflytande till fritidsaktiviteter och karriär – och att vi kan hjälpas åt för att studenterna ska få en så bra tid som möjligt på Högskolan och i Halmstad, säger Högskolans rektor Stephen Hwang, som ser fram emot det fortsatta arbetet i projektet Halmstad hjärta student:

– Tillsammans har vi otroligt goda förutsättningar att bli ”Årets studentstad”.

Text: EVA OLSSON och SELMA SEDELIUS

Bild: LOTTA ANDERSSON

FAKTA: Halmstad hjärta student
Projektet Halmstad hjärta student startade hösten 2016 och målet är att bli en bättre studentstad och bli utsedd till Årets studentstad. Inom projektet finns tre grupper: Halmstad på kartan, Må bra och Karriär. I samarbetet ingår Halmstads kommun, Högskolan i Halmstad och Halmstad Studentkår.

FAKTA: Årets studentstad
Utmärkelsen Årets studentstad delas ut av Sveriges förenade studentkårer och går till en studentstad där kommun, lärosäte och studentkår samarbetar för studenternas bästa, där studenter trivs och omhändertas samt där det finns ett fungerande studentinflytande.

"Det är ni som är framtiden", sa Högskolans rektor Stephen Hwang när han invigde årets nollning.

Nollningen invigdes med pompa och ståt.

Sidan uppdaterad 2017-10-13