Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-05-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-04-18

Minister aviserade varaktiga satsningar på utbildning och forskning

Fler utbildningsplatser och långsiktiga satsningar på utbildning och forskning för att bygga upp Sverige som en ledande kunskapsnation. Det var ämnen som diskuterades när Helene Hellmark Knutsson (S) besökte Högskolan i Halmstad i dag.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, besökte Högskolan i Halmstad för att presentera vårbudgeten.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, var i Halmstad för att presentera regeringens vårbudget, som innehåller bland annat satsningar för en mer jämlik skola.

Delar som lyfter kunskapsnation

Lärarlönelyftet, ett ökat antal utbildningsplatser på landets lärosäten samt satsningarna i forskningspropositionen beskrevs som delar i arbetet med att lyfta Sverige som kunskapsnation.

– Det är och det ska vara fint att undervisa. Läraryrket ska vara attraktivt och det möjliggörs bland annat genom en bra löneutveckling och genom fler utvecklingsmöjligheter inom yrket. Det är viktigt att vi lyfter lärarutbildningarna. Hur vi lär ut och vad vi lär ut är centralt, säger Helene Hellmark Knutsson, som ser ett behov av en närmare koppling mellan utbildning och forskning, där lärare har möjlighet att dela sin tid mellan skola och akademi.

465 nya utbildningsplatser

En annan punkt i ministerns presentation var att Högskolan i Halmstad ska få 465 nya permanenta utbildningsplatser fram till 2021, ett besked som välkomnas av Högskolan.

– För oss är det väldigt angeläget just att det är varaktiga platser och inte bara tillfälliga förstärkningar, så att vi kan planera vår verksamhet långsiktigt, säger Karin Starrin, ordförande för högskolestyrelsen.

– Det är positivt med de nya platserna till Högskolan i Halmstad och bra att man satsar på regionen, säger Högskolans rektor Stephen Hwang, efter att ha hört ministerns presentation, där det också framgick att Halmstads kommun och Region Halland får ta del av de så kallade välfärdsmiljarderna.

Många hade samlats i DLC för att lyssna på ministerns presentation.

DLC som arena för digitalt lärande

Det finns både planer och redan pågående insatser med läraryrket i fokus, vilket var en av anledningarna till att Helene Hellmark Knutsson valde just Högskolan i Halmstad och Digitalt laborativt centrum, DLC, för sin presentation.

DLC är ett digitalt labb där Högskolan vill utbilda och fortbilda lärare att möta framtidens utmaningar. Till hösten startar nya ämneslärarutbildningar inom naturkunskap och svenska med DLC som en central lärandemiljö.

Helene Hellmark Knutsson ser satsningarna som viktiga.

– Det här är en högskola som arbetar med frågor som är aktuella för oss. Vi behöver lyfta goda exempel och få fler intresserade av en lärarkarriär, inte minst inom naturkunskapsämnena. Det är en av våra stora utmaningar och det är bra för mig att ta del av hur man kan jobba för att locka nya grupper till läraryrket, säger ministern som avslutade besöket på Högskolan med en rundtur i DLC.

Text: LOTTA ANDERSSON

Bild: EMELY NIEMI JONSSON

Helene Hellmark Knutsson fick testa att måla i VR.

Sidan uppdaterad 2017-05-03