Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-05-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-05-23

Premiär för Slottsparkens utegym

I går var det premiär för det ”intelligenta utegymmet” i Slottsparken i Halmstad. Med helt nya slags träningsmaskiner, skyltar med tydliga instruktioner och en tidräkningsstolpe i mitten blir träningen både enklare, roligare och effektivare. Utegymmet är öppet dygnet runt och alla är välkomna.

Mitt i utegymmet står den intelligenta pelaren som hjälper de tränande att hålla koll på tiden, när det är dags att jobba och vila för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Företaget Swedish Adrenaline står bakom tekniken.

Slottsparkens utegym skiljer sig en hel del från tidigare utegym och ingår i ett forskningsprojekt på Högskolan i Halmstad där det ”intelligenta utegymmet” ska studeras.

– Det har varit en lång startsträcka – idén kläcktes redan för tre år sedan – så nu känns det jättekul att se gymmet fysiskt på plats, fint beläget i Slottsparken centralt i Halmstad, säger Urban Johnson, professor i psykologi inriktning idrott, vid Akademin för hälsa och välfärd på Högskolan i Halmstad.

Utegymmet och forskningsprojektet är ett samarbete mellan Högskolan, Halmstads kommun, Swedish Adrenaline och Eleiko, som har byggt de rostfria maskinerna. Camilla Schough från Eleiko hoppas att många tar chansen och kommer till Slottsparken för att träna.

I pilotstudien som nu har startat deltar sju personer, men även om man inte är en av dem har man stor nytta av utegymmets finesser. Tidräkningsstolpen håller till exempel koll på hur länge man ska träna vid varje station.

– Det är roligt att se att så många som inte har tränat förut kommer hit och använder utrustningen precis såsom det är tänkt, säger Pelle Viberg från Swedish Adrenaline som har utvecklat tidräkningsstolpen och elektroniken som högskolestudien använder sig av.

Eleiko har utvecklat träningsmaskinerna

– Vi har valt att ha med basövningar som tränar stora muskelgrupper. Det är övningar som folk känner igen, säger Camilla Schough på Eleiko, som hoppas att utegymmet blir välbesökt.

Utegymmet är ett samarbete mellan Halmstads kommun, Högskolan i Halmstad, Eleiko och Swedish Adrenaline. Halmstads kommun har anlagt ytan, som är en cirkel på 13 meter i diameter. Den grönblå nyansen i gummimattan känns igen från konstverket 0+0=8 (”Nollan”) som huserar i Slottsdammen ett stenkast bort.

Text: HALMSTADS KOMMUN
Bild: DAN BERGMARK (där inget annat anges)

Tomas Ek (till vänster) arbetar på Laholmsbuktens VA och är en av deltagarna i Högskolans forskningsprojekt om det intelligent utegymmet. James Parker (till höger) är adjunkt i biomedicin, och doktorand inom hälsa och livsstil, och ansvarar för de fysiologiska delarna i forskningen.

Urban Johnson är professor i psykologi och leder projektet om det intelligenta utegymmet. Bild: ANDERS ANDERSSON

Sidan uppdaterad 2017-05-24