Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-08-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-08-07

Rekordmånga SI-stipendiater till Högskolan

Högskolan i Halmstads popularitet ökar utomlands. I år har rekordmånga internationella studenter tilldelats stipendium från Svenska institutet för att kunna börja studera vid Högskolan i höst.

– Det gör mycket för mångfalden eftersom vi tack vare stipendierna får sökande från länder som vi annars inte skulle få studenter från, säger Mirella Radak, utbildningshandläggare på Högskolan.

Söktrycket från svenska studenter minskar men bland studenter utanför Sveriges gränser ökar intresset för Högskolan i Halmstad. Jämfört med föregående år har Högskolan nästan fördubblat antalet ansökningar från internationella studenter till hela 3 000 i år.

– Vi arbetar hårt med att marknadsföra våra utbildningar runt om i världen och i Sverige genom olika samarbeten, bland annat med Svenska institutet (SI). Sverige som land och Halmstad som utbildningsort har gott rykte utomlands tack vare att tidigare studenter rekommenderar oss, säger Stig Perttu, utbildningshandläggare på Högskolan.

Ökar mångfalden

I år har dessutom många fler av Högskolans internationella sökande än tidigare år tilldelats stipendium från Svenska institutet. SI-stipendierna riktar sig till personer som vill studera i ett annat land, men som kanske inte har möjlighet att göra det utan stipendiet, som täcker både studieavgift och levnadskostnad.

– Det är viktigt för oss att öka mångfalden i utbildningarna och samtidigt kunna medverka till utvecklingen i dessa länder. Många av studenterna som har fått stipendium blir framgångsrika i andra länder och en del av dem återvänder till sitt hemland för att starta projekt eller företag efter utbildningen, säger Stig Perttu.

Från 3 stipendiater till 14

Högskolan i Halmstad har sedan 2011 i genomsnitt haft 3 studenter med SI-stipendium per år. Men när årets hösttermin startar börjar 14 SI-stipendiater på Högskolan. De nya studenterna kommer från tolv olika länder: Armenien, Indonesien, Rwanda, Zimbabwe, Bangladesh, Eritrea, Sydafrika, Tanzania, Palestina, Iran, Kenya och Syrien, som har tre stipendiater.

– Tack vare SI-stipendierna får vi sökande från länder som vi annars inte får studenter från. Utan SI hade vi inte haft några studenter från Afrika till exempel. I år får vi dessutom vår första sydafrikanska student, vilket är jätteroligt, säger Mirella Radak.

Studenter i Baertlingsalen.

På introduktionsdagen för nya studenter i augusti kommer det att sitta 14 SI-stipendiater i Bærtlingsalen. Det är nästan fem gånger fler än Högskolans tidigare genomsnitt. Bild: Maria Narevik

”Duktiga och ambitiösa”

Svenska institutet är en svensk myndighet som arbetar med biståndsinsatser och verkar för ökad rörlighet för studenter och forskare tillsammans med universitet och högskolor. I samband med studieavgiftsreformen 2011 omvandlade Sverige, genom Svenska institutet, biståndsprojekt till ett stipendieprogram. Dessa medel riktas till utvalda länder och för att få ett stipendium måste de sökande, förutom att vara behöriga till utbildningen de har sökt, även uppfylla SI:s krav.

– Stipendiaterna är oftast väldigt duktiga och ambitiösa. För att uppfylla SI:s krav måste de sökande skriva motivationsbrev, ha viss arbetslivserfarenhet och ha arbetat som volontär. Den erfarenheten i sig visar att personen har ett visst engagemang, vilket är något som SI efterfrågar, säger Stig Perttu.

Alumner arbetar världen över

Bland Högskolans tidigare SI-stipendiater finns Lena Idris, som leder projektet Empowering Women in Media i hemlandet Sudan, Tewadros Sissay Girma från Etiopien, som flyttade till Texas i USA med hela familjen samt Tatsiana Bandaruk från Vitryssland, som tog examen i Applied Environmental Science vid Högskolan 2013. Hon har arbetat som miljökonsult i Förenade Arabemiraten med projekt kopplade till olika länder i Mellanöstern och södra Asien, med att minimera projektens skador på miljön. I dag är hon miljöforskare i Australien.

– Jag känner att mitt jobb har en positiv inverkan på miljön och varje dag som jag tillbringar på jobbet ger mig tillfredsställelse. Jag är hjärtligt tacksam gentemot SI för möjligheten att ta en masterexamen i Sverige, säger Tatsiana Bandaruk.

Text: EMELY NIEMI JONSSON

FAKTA: SI-stipendiater på Högskolan i Halmstad

2017: 14 (Armenien, Indonesien, Rwanda, Zimbabwe, Bangladesh, Eritrea, Syrien, Sydafrika, Tanzania, Palestina, Iran och Kenya).

2016: 5 (Uganda, Kambodja och Tanzania).

2015: 0.

2014: 6 (Bangladesh, Etiopien, Sudan, Uganda, Indonesien och Syrien).

2013: 2 (Jordanien och Indien).

2012: 3 (Vitryssland och Etiopien).

2011: 2 (Etiopien och Uganda).

”Jag är hjärtligt tacksam gentemot SI för möjligheten att ta en masterexamen i Sverige.”

Tatsiana Bandaruk, tidigare SI-stipendiat vid Högskolan i Halmstad

Sidan uppdaterad 2017-08-23