Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-03-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-03-23

SM-medaljer till idrottsstudenter på Högskolan

Hur gör du om du vill kombinera en elitidrottssatsning med studier? Du kan som Moa Nygren och Michaela Karlsson studera programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv vid Högskolan i Halmstad. Att kombinationen fungerar kan man inte minst se genom tjejernas fina idrottsresultat, då båda nyligen kammade hem SM-medaljer i sina respektive idrotter.

Moa Nygren elitsatsar på brottning, fyra pass brottning i veckan kombineras med fyra andra kompletterande träningspass samt högskolestudier.

– Utbildningen är välanpassad och ger oss elitidrottare mycket bra förutsättningar. Vi läser programmet på 75 procent och föreläsningarna spelas in så att vi kan ta igen dem om vi är borta på tävlingar eller läger. Vi får även tillgång till ett team av personer som hjälper oss med träning, kost och återhämtning, säger Moa Nygren.

Att hon skulle studera samtidigt som hon satsade på idrotten var inte självklart.

– Jag var osäker på vad jag skulle göra utöver min idrott. Jag började arbeta först men insåg ganska snabbt att det inte fungerade. En kompis tipsade mig om programmet på Högskolan i Halmstad, vilket jag tyckte lät spännande och bestämde mig för att prova.

Läser tillsammans med andra idrottare

I utbildningen, som leder till en kandidatexamen i idrottsvetenskap, läser idrottarna allt från idrottspsykologi, biomekanik, karriärutveckling och träningsplanering till nutrition. Utbildningen är dessutom öppen för alla idrotter, vilket Moa Nygren poängterar ger en bra dynamik.

– Att olika sporter är representerade i klassen är roligt. Det ger oss nya perspektiv och kunskap om hur till exempel träningsupplägg i andra sporter fungerar. Vi har även träningar där vi provar på varandras sporter.

Moa Nygren tävlar i 63-kilosklassen i brottning och karriären har hittills blomstrat. Senaste medaljen tog hon i februari då hon vann SM. Men hon har även sedan tidigare medaljer i junior-VM, junior-EM, ungdoms-VM och ungdoms-EM. Men Moa Nygren har fler medaljer kvar att vinna:

– Mitt högsta mål är att vara med i OS 2020 och ta ett OS-guld. Det närmsta målet nu är guld på U23-EM den 31 mars i Ungern.

Moa Nygren på programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv tog SM-guld i brottning. Bild: HANNA CARMVALL

Silvermedalj i mixed dubbel

En annan framgångsrik idrottare på programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv är Michaela Karlsson. Hon tog häromveckan hem en silvermedalj i mixed dubbel på SM i bordtennis. SM hölls i Halmstad vilket gjorde att Michaela Karlsson tyckte att det var extra festligt att ta hem andraplatsen.

– Medaljen betyder jättemycket. Det var roligt att det avgjordes här i Halmstad när klasskompisar och vänner satt i publiken. Jag spelade dessutom tillsammans med en mycket god vän till mig, så det är också väldigt roligt att få dela glädjen med honom.

Nästa satsning för Michaela Karlsson är att vinna serien i högsta ligan.

– I serien tävlar jag för lag MälarEnergi från Köping. Vi ligger tvåa just nu inför slutspelet så jag hoppas att vi kan ta oss hela vägen, säger Michaela Karlsson.

Studenterna från Professionell idrottskarriär och arbetsliv, Michaela Karlsson, Alexandra Sandhén och Wille Kindblad tävlade i SM i bordtennis. Det gjorde även Magnus Pohjolainen, men han saknas på bilden. Bild: MADELEINE BJÖRDING.

Text: HANNA CARMVALL

Michaela Karlsson vann silvermedalj i mixed dubbel på SM i bordtennis. Bild: IRVING KARLSSON

Sidan uppdaterad 2017-03-23