Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-08-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-07-21

Sommaröppet gav en försmak av framtiden

På fredagen fyllde blivande studenter och deras familjer glasgången på Högskolan i Halmstad. Många tog chansen att ställa frågor och kika runt i lokalerna under sommaröppet.

Blivande studenter och deras anhöriga tog chansen att besöka Högskolan under sommaröppet.

När Högskolan öppnade portarna för blivande studenter under årets upplaga av sommaröppet fylldes glasgången under några intensiva timmar av såväl dem som hade frågor att ställa, som dem som satt inne med svaren. Representanter för bland annat Högskolans akademier och studie- och karriärvägledning som studentkår och Idrottscentrum fanns på plats för att ta emot besökarna. Även HFAB och Destination Halmstad deltog under sommaröppet – och det märktes tydligt att studier, studiemiljö och boende är viktiga frågor för de blivande studenterna.

– Vi är här för studenternas skull. Det är mycket som ska klaffa inför terminsstarten med boende och logistik. Bara det här med att veta vart man ska gå och var man kan få svar på sina frågor. Därför är sommaröppet värdefullt för studenterna och en bra chans att få koll på läget i förväg, säger Maria Narevik, projektledare för sommaröppet och tidigare student, med egen erfarenhet av nervpirret inför terminsstart.

Maria Narevik, projektledare för sommaröppet, har egen erfarenhet av att komma som ny student till Högskolan och de frågor som det för med sig.

Blivande studenter kollade läget

Ekaterina Tchaplyguine från Lund ska börja läsa till civilingenjör i datateknik i höst. Hon passade på att bekanta sig med Högskolan, i sällskap med sin mamma.

– Jag ska flytta till Halmstad nu och det känns lite pirrigt, men roligt, säger den blivande ingenjörsstudenten, som redan har fixat boende.

Även Ida Bergstrand från Smålandsstenar besökte sommaröppet med sin mamma. Ida ska börja på lärarprogrammet i höst, men med två små barn hemma blir det inte studentlya, utan pendling, för hennes del.

– Det ska bli spännande att börja plugga. Vi är här i dag för att få information om terminsstarten och titta på lokalerna, säger Ida Bergstrand, som redan i dag vikarierar som lärare inom grundskolan på hemorten och har en tydlig plan för framtiden.

– Jag räknar med att kunna få jobb på skolan i Smålandsstenar när jag är färdig med studierna, förklarar hon.

För Johan Gerdin från Kumla var det ämnesvalet som lockade honom till Högskolan i Halmstad. I höst börjar han läsa Internationella marknadsföringsprogrammet.

– Det verkar jättetrevligt här och jag är supertaggad inför terminsstarten, säger Johan, som precis är i färd med att haka på en av rundturerna på campus.

Familjen hängde med på sommaröppet. Lars Gerdin, Alexander Malmberg, Johan Gerdin och Katarina Gerdin såg sig om på campus.

På ett mindre lärosäte är det nära till allt

När sommaröppet närmade sig sista timmen var det fortfarande gott om besökare i glasgången. För Mikael Hindgren, programansvarig på civilingenjörsprogrammet, har frågor och samtal avlöst varandra under de senaste tre timmarna.

Han verkar nöjd med uppslutningen berättar att när studenterna ber honom jämföra ingenjörsutbildningen med motsvarande utbildningar på de stora universiteten lyfter han fram det som han anser gör Högskolan unik.

– Det finns en närhet. Studenterna arbetar mycket i projekt och de arbetar nära företag. De jobbar som om de vore ingenjörer även under utbildningen och det tror jag är en stor fördel. Det är dessutom en trevlig miljö på campus där studenterna arbetar mycket tillsammans. Man kommer även närmare sina lärare på ett mindre lärosäte. Min dörr står alltid öppen och jag pratar med mina studenter varje dag, säger Mikael Hindgren, som även han verkar se fram emot terminsstarten.

Text: LOTTA ANDERSSON

Bild: LOUISE WANDEL

Mikael Hindgren svarade på frågor från blivande ingenjörsstudenter.

Ekaterina Tehaplyguine ska läsa till civilingenjör. Hon besökte sommaröppet med sin mamma Lydia Gridneva.

Ida Bergstrand ska börja på lärarprogrammet i höst, närmare bestämt Grundlärarutbildning (åk F–3).

Christer Rehnström, programansvarig för Affärssystemprogrammet, stod redo att besvara studenternas frågor när sommaröppet slog upp portarna.

Sidan uppdaterad 2017-08-23