Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-02-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-05-26

Stor variation bland årets innovationer på Utexpo

Äntligen var det dags för Högskolan i Halmstads studenter att visa upp de senaste månadernas hårda arbete för släkt, vänner, företag och andra intresserade på årets Utexpo. Och det råder verkligen inte brist på spännande idéer bland montrarna på den årliga examensmässan.

– Mässan är en fantastisk möjlighet för våra studenter och det är roligt att se allas innovationer, sade rektor Stephen Hwang.

Vid årets examensmässa deltar fler än 280 studenter från 15 olika utbildningar. Bild: Emely Niemi Jonsson

Vid årets Utexpo deltar fler än 280 studenter från 15 olika utbildningar.

När Utexpo slog upp portarna på fredagen möttes besökarna av alltifrån en 3D-skrivare som skriver ut i choklad, en tvättmaskin som drivs helt av solenergi till en turbin som utvinner kraft ur strömmande vatten utan att skada livet i havet och en glasögonupphittare. Den sistnämnda uppfinningen tyckte Högskolans rektor sig själv behöva, vilket roade många av besökarna.

– Jag letar ständigt efter mina glasögon men problemet för mig är att jag även tappar bort mobilen och den behöver man för att kunna hitta glasögonen med upphittaren, sade Stephen Hwang, som också var dagens konferencier.

Kajsa Johanssons och Matilda Karlssons app som ska hjälpa folk att parkera lagligt och även påminna om när parkeringstiden har gått ut var många besökare nyfikna på. Bild: Emely Niemi Jonsson

Kajsa Johanssons och Matilda Karlssons app som ska hjälpa folk att parkera lagligt och även påminna om när parkeringstiden har gått ut var många besökare nyfikna på.

Utvecklingsingenjörer vill erbjuda helhetslösning

Efter att ha sett ett granskande nyhetsreportage om parkeringsproblem fick Matilda Karlsson och Kajsa Johansson idén till OK2Park – en app som visar var man får parkera och vilka regler som gäller för just den platsen.

– Många som får böter får det på grund av missförstånd. Att man inte sett vad som gäller för just den platsen, inte förstått skylten rätt eller glömt tiden. Vi ville skapa en helhetslösning som gör att man slipper böter och samtidigt ger förståelse för parkeringsreglerna, säger Matilda Karlsson som snart tar examen som utvecklingsingenjör.

Förhoppningen är att appen, som i dag bara kartlägger parkeringarna runt Högskolan, ska bli en nationell app där användaren inte bara kan se var det finns parkeringar utan även betala direkt i appen och få en påminnelse när tiden håller på att gå ut.

David Göras och Rickard Dykes erbjuder en guide i vilka praktiska moment man behöver ordna med efter att en anhörig har gått bort. Bild: Ida Fridvall

Två snart utexaminerade utvecklingsingenjörer som också vill erbjuda en helhetslösning, men inom ett helt annat område, är Richard Dykes och David Göras.

De har startat hemsidan Tryggt avslut, där personer som har förlorat en närstående kan få stöd i allt det praktiska som måste göras, mitt i sorgen.

– Samtidigt som människor sörjer förlusten av en nära anhörig är det mycket administration och mycket som måste fixas. Avtal måste sägas upp för att kostnader inte ska fortsätta, säger David Göras och förklarar att deras hemsida i sin färdiga form ska vara en väg in, där den som är i en svår situation får skräddarsydd hjälp.

Simon Thelin och Oskar Svensson belönades även med ett stipendium för sitt examensprojekt.

Simon Thelin och Oskar Svensson belönades även med ett stipendium för sitt examensprojekt.

Men det är inte bara utvecklingsingenjörer som har kläckt innovativa idéer på Utexpo. Oskar Svensson och Simon Thelin som läser Dataingenjör har tillsammans med företaget Drivec AB tagit fram en lösning baserad på supervised machine learning som kan avgöra om ett fordons däcktryck eller mönsterdjup är under acceptabel nivå.

– Det är ett väldigt spännande område inom artificiell intelligens som tränar upp en dator att ta egna beslut. Efter att vi gjort tester på utvalda bussar har vi kunnat visa med hög säkerhet att även bussar utanför testmiljön blir klassade rätt. Till exempel har en buss som först var klassad som dålig blev efter däckbyte klassad bra, förklarar Oskar och Simon.

Invigningstalare med erfarenhet

Utexpo 2017 invigdes av Philip Olsson som studerar Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan. Han vann Halmstads näringslivsgalas innovationspris 2016 för sin portabla ljudbox Isovox, som han har tagit hela vägen från idé via produktion och lansering till försäljning. I sitt invigningstal delade han med sig av sina erfarenheter.

Philip Olsson fick äran att klippa bandet.

Philip Olsson fick äran att klippa bandet.

– Min resa hade varit annorlunda eller kanske till och med omöjlig utan hjälp från Högskolan och alla grymma, engagerade lärare som ger det där lilla extra. Passa på att lära er så mycket som möjligt under tiden ni studerar, tipsade Philip Olsson andra studenter i sitt tal.

Tradition sedan 1982

Under fredagen delades det även ut flera stipendier, bland annat från Chalmerska ingenjörsföreningen, Halmstads Energi och Miljö och Hälsoteknikalliansen. Samtliga stipendiater möttes av stort jubel när de ropades upp och gick fram till scenen. Tre projekt, Ventus, Utveckling av metod för benkvalitetsmätning och Exglove, belönades med 10 000 kronor var från Hälsoteknikalliansens utvecklingsstipendium. 

De lyckliga mottagarna av Hälsoteknikalliansens utvecklingsstipendium var Jakob Nilsson (utanför bild), Jonas Råsberg, Salli Carlfjord, Anna Eriksson, Mikael Erlandsson och Johan Björkheim. Bild: Emely Niemi Jonsson

De lyckliga mottagarna av Hälsoteknikalliansens utvecklingsstipendium var Jakob Nilsson (utanför bild), Jonas Råsberg, Salli Carlfjord, Anna Eriksson, Mikael Erlandsson och Johan Björkheim.

Vid årets examensmässa deltar fler än 280 studenter från 15 olika utbildningar, främst från Högskolans ingenjörs- och naturvetenskapliga program, som under de två mässdagarna (den 26 och 27 maj) presenterar sina innovativa och inspirerande examensprojekt.

Utexpo är en av Högskolans stolta traditioner som har vuxit i omfattning med allt fler medverkande program sedan starten 1982 – då mässan enbart bestod av studenter från Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Text: IDA FRIDVALL, LOTTA ANDERSSON och EMELY NIEMI JONSSON
Bild: EMELY NIEMI JONSSON (där inget annat anges)

Ellen Holm och Isabella Buonassisi har vidareutvecklat en testmiljö för bilanpassning som redan finns i dag. På Utexpo fick intresserade testa sin reaktionstid i den portabla testbilen. Här förklarar Ellen Holm hur och när man ska gasa och bromsa.

Ellen Holm och Isabella Buonassisi har vidareutvecklat en testmiljö för bilanpassning som redan finns i dag. På Utexpo fick intresserade testa sin reaktionstid i den portabla testbilen. Här förklarar Ellen Holm hur och när man ska gasa och bromsa.

Utvecklingsingenjörerna Tove Elvhammar (bilden) och Unni Leto har skapat en lampskärm av kokosfiber i samarbete med Ikea och andra produkter av samma material. De fick på fredagen pris för Utexpos bästa monter. "Vi hoppas att kokosfiber ska kunna ersätta trä och plast i framtiden", säger Tove Elvhammar.

Utvecklingsingenjörerna Tove Elvhammar (bilden) och Unni Leto har skapat en lampskärm av kokosfiber i samarbete med Ikea och andra produkter av samma material. De fick på fredagen pris för Utexpos bästa monter. "Vi hoppas att kokosfiber ska kunna ersätta trä och plast i framtiden", säger Tove Elvhammar.

Andreas Marne styr choklad-3D-skrivaren som han har utvecklat tillsammans med Carina Bui, Eric Oscarsson och Inel Arslanovic.

Ett enkelt trygghetslarm med en knapp, men många funktioner, har Gustaf Johannesson som studerar till maskiningenjör utvecklat. Bild: Emely Niemi Jonsson.

Ett trygghetslarm med en knapp och många funktioner har Gustaf Johannesson som studerar till maskiningenjör utvecklat.

Får det lov att vara en raket, utskriven i granulat? Bild: Emely Niemi Jonsson

Får det lov att vara en raket, utskriven i granulat?

Sidan uppdaterad 2018-02-23