Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-09-25. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-09-25

Två dagar ForskarFredag – ny kunskap och inspiration för barn, ungdomar och vuxna

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Det är ledorden för ForskarFredag, som i Halmstad firas både fredagen den 29 september och lördagen den 30 september på Stadsbiblioteket i Halmstad. På plats finns kunskap och prylar inom ämnen som hälsa och sociala medier, robotar, språk, 3D, digital brodyr och programmering. Besökare i alla åldrar är välkomna att titta, testa, göra själv, klura – och inte minst fråga och diskutera med forskare på plats.

Beebotar och barn

Beebotar, som är ett digitalt läromedel, är ett av inslagen under ForskarFredag. Foto: Niclas Rosander

ForskarFredag skapar roliga mötesplatser för forskare och allmänhet i hela landet och visar hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

– Kanske kommer du som besökare att upptäcka forskning du inte visste fanns. Vi är väldigt glada för samarbetet med Stadsbiblioteket med flera, och hoppas att många tar chansen att möta våra forskare nu till helgen. Vi vet att forskarna och andra medverkande tycker att det är väldigt givande att träffa allmänheten på det här viset, säger Kristina Rörström, kommunikatör på Högskolan.

Hela familjen är välkommen

Förra året blev ForskarFredag i Halmstad en besöksmagnet med aktiviteter för hela familjen. Nytt för i år är workshoppar på fredag, med forskare från Högskolan i Halmstad, som riktar sig till både barn och ungdomar. En handlar om språketlänk till annan webbplats och en annan om hälsa, kropp, träning och sociala medier. Som favorit i repris ges även en workshop om dataspel.

På lördag kommer Science Safari, en fantastisk buss full med lärorika och roliga experiment, stå parkerad utanför Stadsbiblioteket. Inomhus blir det Maker Space med prova på-aktiviteter och möten med forskare och andra experter som visar sociala robotar, hälsomätning, virtual reality, digitala läromedel mer mera:

– Vid en av stationerna i Maker Space på lördag får besökarna lära sig mer om och testa digital brodyr och vinyltryck. Det är en bra idé att ta med sig en egen t-shirt eller annat tyg att få sitt namn broderat på, säger Louise Wandel, kommunikatör på Högskolan i Halmstad.

Nyfikenhet och dagsaktuellt

På lördagen blir det även en workshop för de yngre i form av uppfinnarklur och roliga experiment med Inga Ingenjör. Mitt på dagen äger ett Vetenskapscafé rum med rubriken Amerikansk politik under president Trump. Statsvetaren och USA-experten Frida Stranne från Högskolan berättar och svarar på frågor om forskning och aktuella frågor kring amerikansk politik.

ForskarFredag ger alla Halmstadbor chans att få ta del av den intressanta forskning som bedrivs i Halmstad, påpekar Gertrud Fahlin, bibliotekarie på Stadsbiblioteket:

– Jag som jobbar på biblioteket med barn och unga vet att nyfikenheten på spännande forskning inte har några gränser hos våra yngre besökare. Under ForskarFredag har vi har lagt fokus på att man själv ska få experimentera och testa allt nytt och intressant. Vi vet från förra året att det kommer att locka besökare i alla åldrar. Och kanske bidrar ForskarFredag till att de unga själva blir studenter eller forskare om några år, säger Gertrud Fahlin.

ForskarFredag i Halland arrangeras av Europa Direkt Halland, Halmstad kommun, Högskolan i Halmstad och Science Safari.

Hållpunkter

Fredag 29/9 Kl 15:30

Workshoppar (föranmälan):

Gör ditt eget dataspel

Språklabb

Hälsa, träning och sociala medier

Lördag 30/9 Kl 10-14

Maker space

Science Safari

Workshoppar: Ingaingenjör (kl 10:15 samt 12:30, föranmälan)

Vetenskapscafé om amerikansk politik (kl 12)

Fri entré!

Hela programmet: www.forskarfredag.se/hallandlänk till annan webbplats

Två unga kvinnor diskuterar i ett blått bibliotek

Workshoppar om språk samt hälsa, träning, kroppen och sociala medier ingår bland annat i ForskarFredag. Foto: Anders Andersson

Om ForskarFredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Över hela Europa erbjuds aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Nationellt samordnas ForskarFredag av Vetenskap & Allmänhet. Alla aktiviteter är gratis, och barn och unga är en särskilt viktig målgrupp.

2 unga kvinnor i labbrockar

Inga Ingenjör är på plats på lördag. Foto: Maria Narevik

Pojke som tittar i en röd "låda" - 3D

Spännande och tankeväckande. – Jag som jobbar på biblioteket med barn och unga vet att nyfikenheten på spännande forskning inte har några gränser hos våra yngre besökare, kommenterar Gertrud Fahlin, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Sidan uppdaterad 2017-09-25