Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-05-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2018-05-09

Bordtennisbollen är i rullning – samverkan ska främja sporten

Hur tar vi på bästa sätt hand om arvet efter lag-VM i bordtennis för att främja regional, nationell och internationell utveckling av bordtennisen? Den frågan ställde sig Högskolan i Halmstad och de samverkanspartner som på olika sätt varit del av VM-organisationen. De träffades därför den 4 maj för att reflektera och diskutera tillsammans.

– Det är fantastiskt att ha så många inflytelserika personer från bordtennisvärlden på plats, det är stort i sig att de vill vara med i dessa diskussioner, säger Urban Johnson, professor på Högskolan i Halmstad och en av initiativtagarna till mötet.

Hela regionen involveras

Utöver forskare från Högskolan deltog representanter från bland annat Halmstads kommun, Svenska bordtennisförbundet och Internationella bordtennisförbundet i diskussionerna om hur man kan bygga broar mellan den akademiska världen och idrottsvärlden, samt hur Halmstad och Hallandsregionen kan involveras.

– Förhoppningen är att vi som nyblivet riksidrottsuniversitet (tillsammans med Malmö universitet) kan bli mer involverade i partnerskap med just idrottsorganisationer, specifikt inom racketsport. Vi vill att kopplingen mellan utbildning, forskning och idrottsutövande blir tydligare och att utbyte sker i båda riktningar, säger Urban Johnson.

Kan leda till utbyten med Kina

Han fortsätter:
– Även representanter från Shanghai University of Sports och China Table Tennis College var med i diskussionerna, för att diskutera studentutbyten mellan lärosätena – vilket vore en otrolig möjlighet för den regionala bordtennisens utveckling.

Vad som händer framåt återstår att se, men Urban Johnson konstaterar att viktiga kontakter för framtida samarbeten nu har knutits.

– Vi är överens om vilka utmaningar och möjligheter vi har och nu har vi satt bollen i rullning, säger Urban Johnson.

Sidan uppdaterad 2018-05-10