Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-01-16. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-11-22

Heja Moa Nygren, brottare och PIKA-student, som tävlar i U23-VM!

– Det ska bli jättekul att få visa vad jag går för! det säger Moa Nygren när vi tar pulsen på henne inför U23-VM i brottning i Polen den 21–26 november där hon tävlar den 23 november. Moa är student vid programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA) – ett studieval hon är mycket nöjd med:
– Jag vill elitsatsa och PIKA-programmet passar mig jättebra, allt jag lär mig kan jag applicera på brottningen.

Moa Nygren.

Moa Nygren är nöjd med att kombinera sin idrottskarriär med studier vid Högskolan i Halmstad.

Grattis till uttagningen till U23-VM! Hur laddad är du?
– Det ska bli väldigt roligt, verkligen. Vi är fyra som är uttagna, och alla är från min förening (Helsingborg Wrestling Team) så det är extra roligt – det ska bli kul att åka med personer man känner väl. Jag har varit på VM tidigare, på junior- och ungdoms-VM, så jag har lite erfarenhet i sammanhanget. Men det känns som om det var väldigt länge sen jag var iväg nu eftersom jag var sjuk i våras och därför missade EM, så det är lite extra spännande och pirrigt nu!

Hur gör du för att fokusera inför en match?
– Man har ju en rutin och ofta håller man ju sig till den, och det viktiga som jag ser det är att värma upp ordentligt. Allt kan ju hända om man inte är fokuserad i ett ögonblick, och då kan man förlora på grund av det.

Hur kom det sig att du började med brottning?
– Min syster tog med mig till en träning och jag fastnade för att det var en så rolig utmaning.

Vilka egenskaper har man nytta av som brottare?
– Man behöver allt, brottningen är både tekniskt och taktiskt. Jag tror att jag är rätt så jämn i allt, och så tycker jag att det är så himla roligt att brottas – när det blir en lite tuffare utmaning så tycker jag bara att det är roligt och då går det ju lättare. Sen är jag målmedveten också, jag vet vad jag vill och hur jag ligger till – vad jag behöver förbättra för att nå dit jag vill.

Du är ju inne på ditt andra år på programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA), vad är det bästa med att kombinera en elitidrottssatsning med studier på Högskolan i Halmstad?
– Jag vill elitsatsa, och det funkade bra på gymnasiet att kombinera brottningen med skolan, men när jag efter gymnasiet provade att kombinera det med att jobba så funkade det inte så bra. PIKA-programmet passar mig jättebra, allt jag lär mig kan jag applicera på brottningen. Man lär sig om allting runtomkring sin sport också, och man får tillgång till hjälp på till exempel Open Gym som vi har två gånger i veckan, med andra träningar eller om man vill göra olika tester (till exempel testa syreupptagningsförmåga). Man får också inblick i hur andra elitidrottare har det och hur de tänker och agerar – jag trivs väldigt bra med både klassen och i Halmstad som jag tycker är en jättefin stad.

Vad är nästa satsning, efter VM?
– Veckan efter U23 är jag uttagen till World Cup, det ligger lite tätt inpå men det ska bli jätteroligt. Det är en lag-tävling där de åtta bästa nationerna i världen deltar. Vi har ett ungt lag från Sverige men vi har fyllt alla viktklasser och jag tror att alla är supertaggade.

Stort lycka till!
– Tack, det ska bli jättekul att få visa vad jag går för!

 

Uppdatering 24 november 2017: Vi gratulerar Moa som tog brons i U23-VM!

Sidan uppdaterad 2018-01-16