Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-19. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-12-19

Det bjöds på fika, underhållning, tipspromenad och frågesport när integrationsprojektet Näktergalen firade julavslutning på Högskolan.

Näktergalen är ett projekt som ger mersmak

I torsdags firades julavslutning för projekt Näktergalen. Under åtta månader får 12 nyanlända ungdomar från Östergårdsskolan lära känna sina mentorer, studenter från Högskolan – och genom dem också livet i sin nya hemstad

Det är varm julstämning i lokalerna på digitalt laborativt centrum, DLC, där mentorerna från integrationsprojektet Näktergalen har pyntat och ställt fram fika. Efter en kort tipspromenad i lokalerna blir det frågesport och underhållning.

Näktergalen startades vid Malmö högskola 1997 och under åren har 3500 studenter och ungdomar deltagit, samtidigt som konceptet har spridit sig.

I Halmstad är Näktergalen inne på sitt fjärde år. Projektet drivs av Högskolan i samarbete med Halmstads kommun, Region Halland och länsstyrelsen.

Lärarstudenten Kajsa Carlsson är mentor för tredje året och har även en samordnande roll i projektet. Hon tror att ungdomarna har stor glädje av sina mentorer. Och mentorskapet har gett henne mycket.

– Jag har lärt mig jättemycket, särskilt som blivande lärare. Att sätta sig in i deras situation, lära sig av dem. Det har varit ett väldigt stort utbyte.

Träffas varje vecka

Mentorerna och ungdomarna träffas två timmar i veckan. Kajsa Carlsson berättar att man anpassar aktiviteterna efter ungdomarna.

– Vi kan gå och fika, eller träna språk. Vi har även haft gemensamma träffar där vi har spelat spel eller gått på bio.

15-åriga Salaeheh Rezai från Afghanistan har varit i Sverige i tio månader och går i Östergårdsskolans förberedelseklass. Varje vecka träffar hon sin mentor och vän, Kajsa Carlsson.

– Det är väldigt roligt, säger hon.

Mohamad Murad och Mohamad Alhamidi, elever på Östergårdsskolan, underhöll med dans på julavslutningen.

Projektet är en hjärtefråga

Ewa Wictor, universitetsadjunkt vid Akademin för lärande samhälle och humaniora har drivit Näktergalen under fyra år och för henne är det en hjärtefråga.

– Från början var det tänkt att mentorerna skulle vara lärarstudenter men det har utökats nu och studenter från hela lärosätet får vara med, säger Ewa Wictor och förklarar att alla som vill vara mentorer intervjuas och de som väljs ut matchas mot en ungdom i projektet.

– Det har varit en framgångsfaktor, säger hon och förklarar att många fortsätter att hålla kontakten även när projekten har tagit slut och flera känner att de har fått en vän för livet.

Lyckad satsning på ny målgrupp

Tidigare har deltagarna varit gymnasieungdomar som läser språkintroduktion. I år har man valt att satsa på högstadieelever från samma skola. Ewa Wictor bedömer att det har varit ett vinnande koncept och hon upplever att det finns ett stort intresse för en fortsättning.

– Många har kontaktat mig och vill vara mentor. Flera skolor har också hört av sig och visat intresse för att ha projektet hos dem. Så jag tror att det bli en fortsättning till hösten.

Text och bild: LOTTA ANDERSSON

Kajsa Carlsson och Salaeheh Rezai

Sidan uppdaterad 2018-09-19