Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-12-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2017-12-11

Nobelpristagare besökte Science Safari-bussen

Eleven Lukas Nielsen, nobelpristagaren Steven Chu och forskaren Pererik Andreasson i Science Safaribussen. Bild: AGNETHA KARLSSON

I helgen fick experimentbussen Science Safari, som drivs av bland andra Högskolan i Halmstad, fint besök. Professor Steven Chu, nobelpristagare i fysik, gästade den mobila experimentverkstaden och passade bland annat på att signera sitt namn i taket.

Science Safari är en buss fylld med experiment som syftar till att öka intresset för naturvetenskap och teknik hos barn och ungdomar. I lördags, den 9 december, for bussen till Göteborg och Nobel Week Dialogue som är en del av Nobelveckan.

Bland annat besökte professor Steven Chu bussen. Han fick fysikpriset för laserkylning 1997 och var energiminister i Obamas administration. Han är mycket engagerad i klimatfrågan och arbetar hårt för att få fram hållbara, tekniska lösningar på våra energibehov.

Signatur i gott sällskap

I samband med besöket fick han frågan hur tilliten till vetenskap ska ökas. Han svarade:

– Vi måste prata så tydligt och enkelt som vi kan och se till att alla förstår.

Nobelpristagaren passade även på att signera bussens innertak, där hans namnteckning hamnade jämte medicinpristagaren Bengt Samuelsson och den svenske astronauten Christer Fuglesang och Danmarks förste astronaut Andreas Mogensen.

Fotnot. Science Safari drivs av en ideell förening i samarbete med Hallands Bildningsförbund. Lärare och forskare vid Högskolan i Halmstad är aktiva i föreningen och deltar ofta när bussen besöker skolor. Region Halland, Sparbanksstiftelsen i Varberg, Sparbanksstiftelsen Kronan och Hallands astronomiska sällskap står också bakom projektet.

Steven Chu inbegripen i samtal och eskorterad till bussen av Pererik Andreasson, en av de forskare som är engagerade i Science Safari. Bild: AGNETHA KARLSSON

Steven Chu signerade i bussens innertak. Bild: AGNETHA KARLSSON

Sidan uppdaterad 2017-12-11