Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2015-12-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2015-12-15

Studenter stödjer unga flyktingar

Studenter vid Högskolan i Halmstad hjälper ensamkommande ungdomar att integreras i det svenska samhället. I projekt Näktergalen får flyktingar stöd av varsin mentor.

– Jag känner mig inte så ensam längre, säger 18-årige Shuabib Haidari från Afganistan.

Det är nästan två år sedan Shuabib Haidari flydde till Sverige.

– Jag har inte en aning om hur det är med min familj i Afghanistan. Det har hänt många svåra saker och det går aldrig att glömma vad som har skett. Men jag försöker att inte tänka på detta och fokusera på framtiden i stället. Jag vill först lära mig språket och komma in på gymnasiet, sedan vill jag läsa på högskola eller universitet. Jag vill göra något för människor och i framtiden vill jag bli antingen lärare eller ingenjör, säger han.

Träffas några timmar i veckan

Shuabib Haidari läser svenska på Sturegymnasiet, men genom projekt Näktergalen får han även stöd på olika sätt av en av Högskolans studenter. De träffas några timmar i veckan och pratar eller gör saker tillsammans.

Syftet med projektet är att stödja ensamkommande ungdomar i deras integration i det svenska samhället och ge dem en mentor under den första tiden i Sverige. Näktergalen vill även inspirera adepterna, som de kallas, till att läsa på Högskolan senare i livet.

– Det är ett väldigt bra projekt som gör att jag kan umgås med en vuxen kompis. I början när jag kom till Sverige kändes det jobbigt, men min mentor gör att jag inte känner mig så ensam längre, säger Shuabib Haidari.

I förran veckan hölls en julmiddag för deltagarna i Näktergalen. Kajsa Carlsson, som läser till ämneslärare åk 7–9, är en av de mentorer som är med i projektet. ”Det är jätteroligt och lärorikt. Man lär sig mycket om människor och får inblick i vilka elever man kan komma att träffa som lärare” säger hon.

Givande att vara mentor

I augusti 2015 startade en andra omgång av projekt Näktergalen, som ska pågå i cirka åtta månader. Tolv flyktingungdomar i åldern 16–18 år läser svenska på antingen Sannarp- eller Sturegymnasiet, samtidigt som de har varsin mentor på Högskolan i Halmstad. Första omgången av projektet hölls 2014. Då var det åtta studenter på lärarutbildningen som gav stöd åt åtta unga flyktingar.

Magdalena Rääf läser till gymnasielärare med inriktning samhällskunskap och historia. Hon är också en av de nuvarande mentorerna i projekt Näktergalen.

– Det är det mest givande jag har gjort. Man får tillbaka så mycket glädje och det berikar en så enormt, säger Magdalena Rääf.

Hon har blivit mentor för att hon har ett stort intresse för människor.

– Jag har själv levt och arbetat i flera länder och vet hur viktigt det är att kunna språk för att komma in i ett samhälle.

Möten är andrum

Hennes adept är en 17-årig kille.

– Vi pratar mycket om religion eller går och simmar, eftersom han vill lära sig det. Vi lagar även mat tillsammans. Det enda han gillar är ris och kyckling så det blir variationer på det, med en touch av grönsaker, säger Magdalena Rääf.

Vad tror du att han får ut av era möten?
– De är andrum, platser att ventilera och våga fråga om saker. Men framför allt är de ett sätt att lära sig svenska, för det är hans högsta önskan.

Text och bilder: MIKAEL EVARD

 

Shuabib Haidari tycker att projektet har varit till stor hjälp för honom. Han har fått nya kompisar och känner sig mindre ensam. Magdalena Rääf läser till gymnasielärare och är mentor till en annan av adepterna i projektet.

Sidan uppdaterad 2015-12-18