Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2004-05-19. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2004-05-19

"Det viktiga är att utgå från sig själv"

- Den enda man egentligen kan tävla mot är sig själv. Och då blir man alltid en vinnare.

Under en välbesökt föreläsning på Högskolan i Halmstad gav handikappidrottaren David Lega sin syn på idrott, välmående och förmågan att tänja gränser.


David Legas föreläsning utgjorde inledningen på temadagen "Ledarskap och forskning inom handikappidrotten" som hölls på Högskolan den 18 maj. Tolv föreläsningar med bland andra forskare, tränare och utövare gav flera olika infallsvinklar kring området handikappidrott.

David Lega är sedan födseln totalförlamad i armarna och har 30 procents muskelstyrka i benen. Han är ett välkänt namn inom svensk handikappidrott, framför allt inom simning, och har flera VM-guld bakom sig. För ungefär tre år sedan gav han upp simningen och ägnar sig nu åt att hålla föreläsningar.

Det hundratalet åhörare som kom för att lyssna på David Lega fick sig många skratt och en och annan tankeställare. Med humor och många konkreta exempel ur sitt eget liv gav han sin syn på hur man kan tänja på gränser och påverka hur man mår.

Det viktigaste jag har lärt mig av mitt handikapp är att utgå från mig själv, att inte jämföra mig med andra. Om man alltid tävlar mot andra får man också alltid stryk, eftersom det alltid finns någon som är bättre. Och att jämt få stryk är varken särskilt roligt eller bra för självförtroendet, sa han.

I stället för att jämföra oss med andra, menar David, ska vi acceptera de förutsättningar vi har och tävla mot våra egna mål. Eftersom vi hela tiden utvecklas kan vi bara bli vinnare. Och det är roligare.

Visst önskar jag att jag kunde gå, men jag kan inte sakna det eftersom jag inte har någon aning om hur det är. Ungefär som att de flesta kan tänka att det vore skönt att ha vingar och kunna flyga till jobbet, sa han.

Dagen var en del i Svenska Handikappidrottsspelen som i år går av stapeln i Halmstad. Föreläsningsdagen var ett samarrangemang mellan Högskolan i Halmstad och Hallands handikappidrott.

2004-05-19

Sidan uppdaterad 2004-05-19