Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2004-09-08. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2004-09-08

Prischans för inbyggt system

Timmy Brolin, student vid Högskolan i Halmstad, har nominerats till ett pris för bästa intelligenta inbyggda system. Tillsammans med fem andra högskolebidrag visas hans projekt upp på Tekniska mässan i Stockholm i oktober. Första pris är 50 000 kronor.

Timmy Brolins tävlingsbidrag kallas "Anti gräs" och är en hårdvaruplattform till ett system som kan känna igen ogräs. Det ska byggas in i ett traktorredskap som automatiskt rensar bort ogräs i ett antal plantrader i bredd. Systemet har tagits fram för att kommersiellt lansera forskningsresultat från Högskolan inom ekologisk ogräsrensning med hjälp av "machine vision".

Lösningen baseras på massproducerade komponenter avsedda för konsumentprodukter, berättar tidskriften Elektronik i Norden, som är en av tävlingens arrangörer tillsammans med bland annat Tekniska mässan och konsortiet tekniQ. Hjärnan i systemet är en DSP med en kapacitet på 4 800 MIPS som är avsedd för videobearbetning i settopboxar och liknande produkter. Vidare ingår en högupplösande CMOS-bildsensor för enkla videokameror samt ett antal periferi- och gränssnittskretsar.

2004-09-08

Sidan uppdaterad 2004-09-08