Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2004-05-10. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2004-05-10

Unik kurs för utländska sköterskor

Högskolan i Halmstad är först i landet med att erbjuda en tilläggsutbildning som ger utländska sjuksköterskor en svensk sjuksköterskeexamen. Många har väntat i flera år på möjligheten.


I januari förra året fick Högskolan i uppdrag av Länsarbetsnämnden i Halland att sätta samman en examensgrundande utbildning för sjuksköterskor från länder utanför EU. Till skillnad från när Socialstyrelsen höll i tilläggsutbildning för utländska sjuksköterskor får de nu en examen och därmed en yrkeslegitimation.Tilläggsutbildningen kompletterar ra studenternas tidigare kunskaper och därmed motsvara den sjuksköterskeutbildning som ges i Sverige.

Studenterna kommer från en olika delar av världen och deras livsöden ser olika ut. Vissa har flytt undan krig, andra har fått leva i flyktingläger medan somliga rest hit på eget bevåg.

Jasminka Kanlic kommer från Bosnien och flydde till Sverige undan kriget 1992. Efter sina högskolestudier fick hon arbete som avdelningschef på en kirurgavdelning. Erfarenheten gjorde att hon lärde sig ta stort ansvar, något som hon inte riktigt fått utlopp för här i Sverige. För att få kraften att stanna har hon därför alltid haft bestämda mål.

Monica Tudt har en annan historia bakom sig. Hon arbetade tidigare som sjuksköterska på en kirurgmottagning i Jugoslavien, men träffade en svensk man på semester och flyttade 1993 till Sverige för kärlekens skull. Väl i Sverige gällde inte hennes examen som sjuksköterska. Under tiden har hon, precis som Jasminka, läst enstaka kurser i svenska och vikarierat som undersköterska på Varberg lasarett.

Att äntligen få jobba med det man är utbildad till känns mycket viktigt, inte minst för självförtroendet, säger Monica.

Jasminka och Monica är två av de 26 studenter som väntat i flera år på att utbildningen ska bli möjlig för dem. De poängterar hur viktigt det är att vara aktiv och engagerad för att trivas när man kommer till ett nytt land. Med en svensk examen i bagaget tror de på en ljusare framtid där fler dörrar kommer att öppnas.

Elisabeth Eiroff-Ingemansson, kursledare och examinator på uppdragsutbildningen, tycker att det är viktigt att man tar tillvara de utländska sjuksköterskornas kompetens. I första hand genom att utnyttja den i utbildningen, men även ute i den svenska sjukvården.

Främst för patienternas skull, men även för att det är nyttigt för oss svenskar att komma i kontakt med de utländska sjuksköterskornas syn på vård och framför allt äldrevård. Den är ofta respektfull och väldigt ödmjuk, något som vi kanske borde påminna oss om här i västvärlden ibland.

I dag är Högskolan i Halmstad ensam om denna tilläggsutbildning, men flera andra högskolor har visat intresse och nyfikenhet.

2004-05-10

Sidan uppdaterad 2004-05-10