Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2005-07-01. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2005-07-01

Med fingret som pin-kod

Nycklar, pin-koder och passerkort kan i framtiden bli ett minne blott. Med biometrisk verifiering kan det räcka med ett finger för att få tillgång till en dator, ett bankkonto eller en byggnad. Kenneth Nilsson, IDE-sektionen på Högskolan i Halmstad, presenterar i en avhandling ny teknik för att verifiera fingeravtryck.

- Att använda fingeravtryck är både enklare och säkrare än till exempel nycklar och lösenord. De kan hamna i fel händer men ett finger sitter där det sitter, säger Kenneth.

Biometrisk verifiering innebär att en individs unika egenskaper, som ansikte, fingeravtryck och röst, används som verifiering av en persons identitet. Fingeravtryck är unikt för varje person och fungerar därför bra för biometrisk verifiering.

Jämför avtryckens mönster
För att verifiering av den här typen ska vara möjlig krävs att en bild av individens fingeravtryck lagras i en databas. När till exempel en inloggning ska ske placeras fingret på en sensor och jämförs med det avtryck som finns lagrat. Kenneths avhandling presenterar en ny teknik för hur denna matchning ska gå till.

När man ska verifiera ett fingeravtryck utgår man från position och riktning hos speciella mönster i fingeravtrycket. Kenneths metod går ut på att ta reda på den exakta positionen för dessa mönster och jämföra med det avtryck som finns lagrat. Metoden jämför även mönstrens riktning. Finns det 15 mönster som stämmer överens i position och riktning kan man vara säker på att de båda avtrycken kommer från samma finger.

Databas med fingeravtryck
- Det nya med den här tekniken är att man kan detektera både mönstrets position och riktning på samma gång, det har inte varit möjligt tidigare. Det tjänar tid och är effektivt, säger Kenneth.

Kenneth har i sin studie använt sig av en databas med 100 fingrar och totalt 800 fingeravtryck. Avhandlingen heter "Symmetry Filters Applied to Fingerprints - Representation, Feature extraction, and Registration" och lades fram den 27 maj. Nycklar, pin-koder och passerkort kan i framtiden bli ett minne blott. Med biometrisk verifiering kan det räcka med ett finger för att få tillgång till en dator, ett bankkonto eller en byggnad. Kenneth Nilsson, IDE-sektionen på Högskolan i Halmstad, presenterar i en avhandling ny teknik för att verifiera fingeravtryck.

2005-07-01

Kenneth Nilsson

Kenneth Nilsson

Sidan uppdaterad 2005-07-01