Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2005-08-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2005-08-24

Se designarbeten på Högskolan

Elva studenter från Sverige, Japan, USA och Thailand har under sju sommarveckor arbetat i en studio i Laholm med att designa allt från en grafisk identitet för Destination Hallandsås till oljebrännare för företaget Bentone. Den 1 september kommer utställningen till Högskolan i Halmstad och visas i O-huset.

Johanna Bergqvist läser magisterprogrammet Teknisk produkt- och produktionsframtagning på Högskolan i Halmstad. Tillsammans med Annika Larsson från Göteborg och Yasuhiro Homna från Japan har hon tagit fram motorcykelväskor åt Highland Motors i Skällinge och gjort en limousin av Volvos stadsjeep XC90 åt Nilsson Special Vehicles i Laholm.
- Nilssons ville ha något vilt, berättar Yasuhiro, och vi tog fram en affärslimousin och en kändis/VIP limousin med spotlights i dörrarna och röd matta på trappstegen.
- De blev nöjda med våra idéer och är intresserade av en fortsättning på projektet, det tycker vi är jätteroligt, säger Johanna.

Studenterna blev indelade i grupper och fick de olika uppdragen baserat på vilken kompetens de har.
- Det är intressant hur lika våra metoder och tillvägagångssätt är trots att vi läst på olika skolor, säger Johanna. Vi har förstått varandra och det har fungerat bra.
- För mig har det varit mycket lärorikt att arbeta i grupp, jag har inte gjort det tidigare säger Yasuhiro.
- Det har varit bra att lära sig arbeta med folk från olika länder och även med de som läst industridesign eftersom jag kommer att få jobba med dem sedan, säger Johanna.
I det gemensamma projektrummet har alla deltagare jobbat nära varandra och har kunnat bolla idéer med varandra.

Martin Magnusson är nyexaminerad Utvecklingsingenjör och arbetade med tre andra studenter i inte mindre än fyra designprojekt. En bluetooth-applikation för Phoniro, en dusch- och toalettstol för Etac, en oljebrännare för Bentone och ett skydd för tennisarmbåge för Camp Scandinavia.
- Det var fruktansvärt mycket jobb men en oerhört nyttig erfarenhet, säger Martin. Jag har insett vikten av design som ett starkt verktyg för att förmedla tanke och idé till en potentiell kund. Design och ingenjörsarbetet bör alltid gå hand i hand.

Sommardesignkontoret är en satsning från Svensk Industridesign, SVID, och har i sommar funnits på 18 platser i landet.

2005-08-24

Sidan uppdaterad 2005-08-24